Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Ποιος ήταν ο Κώστας Γεωργάκης που αυτοπυρπολήθηκε για την Δημοκρατία στην Ελλάδα; Ποιά μνημεία έχουν στηθεί προς τιμήν του;


"Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά από το να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερος άνθρωπος"
                                                                                           Κώστας Γεωργάκης 

Σε διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και πατριωτισμού, τρία χρόνια πριν από την μεγάλη αντιδικτατορική εξέγερση των συναδέλφων του στο Πολυτεχνείο, αναδείχθηκε ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, που σε ηλικία μόλις 22 ετών αυτοπυρπολήθηκε στην Ιταλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικτατορία στην Ελλάδα. Αυτό το κείμενο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του ήρωα αλλά και μια αναφορά στα μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν του.  


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Ο Κώστας Γεωργάκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της νεολαίας του κόμματος της Ένωσης Κέντρου. Ο Έλληνας φοιτητής σπούδαζε γεωλογία στην Ιταλία, όταν το 1970 αποκάλυψε ανώνυμα, σε συνέντευξή του, ότι η Χούντα είχε διεισδύσει στις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις της Ιταλίας. 
Φοβούμενος ότι η Χούντα, αργά ή γρήγορα, θα ανακάλυπτε την ταυτότητά του, αλλά και μην αντέχοντας να βλέπει την Ελλάδα δέσμια ενός τυραννικού καθεστώτος, ο Κερκυραίος φοιτητής αποφάσισε να προβεί σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της δικτατορίας. Αυτή η πράξη θα εξασφάλιζε επίσης ότι δεν θα υπήρχαν χουντικά αντίποινα κατά την οικογένειάς του, η οποία βρισκόταν στην Ελλάδα. 

Τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου 1970, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της ιταλικής πόλης, ο Κώστας Γεωργάκης περιέλουσε εαυτόν με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, φωνάζοντας: "Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η Δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν: Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα". 

Τα παπούτσια και άλλα αντικείμενα του Κώστα Γεωργάκη μετά από την αυτοθυσία του

Μετά από αυτή την πράξη αυτοθυσίας, ο Γεωργάκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα. Η κηδεία του Έλληνα φοιτητή τελέστηκε στη Γένοβα, στις 23 Σεπτεμβρίου 1970. 
Για λόγους ασφαλείας, ο Κώστας Γεωργάκης ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του Κέρκυρα, τέσσερις μήνες μετά από τον θάνατό του. Η ηρωική του πράξη αποσιωπήθηκε από τη δικτατορία, προκάλεσε όμως έντονη αίσθηση στη διεθνή κοινότητα και θα θεωρηθεί ένα από τα κορυφαία αντιστασιακά γεγονότα της εποχής εκείνης.
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, και την ανασύσταση της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (Ε.ΔΗ.Ν.), από τον Αγωνιστή Αλέκο Παναγούλη, διοργανώθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κώστα Γεωργάκη και ευγνωμοσύνης προς την οικογένειά του.

 Σκίτσο που δείχνει Γενοβέζους να τιμούν τον Κώστα Γεωργάκη στον τόπο θυσίας του.

Σήμερα, στο σημείο που ο Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε, υπάρχει αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή στα Ιταλικά:
Al giovane Greco Constantino Georgakis che à sacrificato i suoi 22 anni per la Libertà e la Democrazia del suo paese. Tutti gli Uomini Liberi rabbrividiscono davanti al suo Eroico Gesto. La Grecia Libera lo ricorderà per sempre
Η επιγραφή μεταφράζεται:
Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι Ελεύθεροι Άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην Ηρωική του Χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα

Εξάλλου, στη γενέτειρά του Κέρκυρα, υπάρχει πλατεία με το όνομά του και με τον ανδριάντα του. Στη Θεσσαλονίκη, οδός φέρει το όνομά του Κώστα Γεωργάκη, στη συνοικία της Ανάληψης. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος αναφέρεται στη θυσία του Έλληνα φοιτητή σε ένα από τα ποιήματά του. Παράλληλα, το 1996, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κωνσταντίνος το βιβλίο του Κωνσταντίνου Παπούτση «Το μεγάλο ΝΑΙ – Υπόθεση Κώστα Γεωργάκη». 


«Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο...» έγραφε στον πατέρα του ο Κώστας Γεωργάκης. Παρ' όλα αυτά, ο Έλληνας φοιτητής προχώρησε σε μια πράξη αυτοθυσίας ζητώντας Ελευθερία και Δημοκρατία. Γι΄αυτό θα μείνει για πάντα στην Ιστορία και στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων.
  
Πηγές: Δήμος Κέρκυρας http://www.corfu.gr/, "Επαναστάσεις του ενός", Ελευθεροτυπία, 28 Μαίου 2010 http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου