Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ο Πικάσο και οι αρχαίες ελληνικές επιρροές του! Μια έκθεση στο Palazzo Reale του Μιλάνου!





"Αν όλοι οι δρόμοι που έχω διασχίσει σημειώνονταν σε έναν χάρτη και ενώνονταν με μια γραμμή, ίσως απεικόνιζαν έναν Μινώταυρο".    

     Πάμπλο Πικάσο,
 Μινωταυρομαχία (1935)    


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Την ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτύξει ο Πάμπλο Πικάσο με την αρχαία ελληνική τέχνη και μυθολογία αναδεικνύει η έκθεση "Πικάσο - Μεταμόρφωση", που αρχίζει την προσεχή Κυριακή στο Palazzo Reale του Μιλάνου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του τριετούς αφιερώματος "Πικάσο-Μεσόγειος" (Picasso-Méditerranée), το οποίο προωθείται από το Μουσείο Πικάσο του Παρισιού και άλλους διεθνείς οργανισμούς. 

Παρότι ο ιδιοφυής Ισπανός καλλιτέχνης δεν επισκέφτηκε ποτέ την Ελλάδα, είχε αναπτύξει μια πολυπρόσωπη και εποικοδομητική σχέση με τον μύθο και την αρχαιότητα, καθ' όλη την διάρκεια της εκπληκτικής καριέρας του. 
Οι επισκέπτες της νέας έκθεσης μπορούν να διαπιστώσουν την επιρροή που είχε η ελληνική και η ρωμαϊκή αρχαιότητα στην έντονη και περίπλοκη δημιουργική διαδικασία του σπουδαίου ζωγράφου. 
   
Περισσότερα από 200 αριστουργήματα παρουσιάζονται στο Palazzo Reale, περιλαμβανομένων έργων του Πικάσο αλλά και αρχαίων έργων τέχνης που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον μεγάλο δάσκαλο της ζωγραφικής. 
Τα εκθέματα προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι, καθώς και από άλλα σημαντικά μουσεία της Ευρώπης. Έργα δάνεισαν για την έκθεση, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Λούβρου, τα Μουσεία του Βατικανού στη Ρώμη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, το Μουσείο Πικάσο στη γαλλική πόλη Αντίμπ, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και το Μουσείο Πικάσο στη Βαρκελώνη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  Palazzo Reale έχει μελετήσει ιδιαίτερα τον Πικάσο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με μια σειρά εκθέσεων που έχει κάνει ξεχωριστή τη σχέση ανάμεσα στο Μιλάνο και τον καινοτόμο Ισπανό καλλιτέχνη.

Η πρώτη από αυτές ήταν η έκθεση του πίνακα "Γκουέρνικα" στη Sala delle Cariatidi (Αίθουσα των Καρυάτιδων) το 1953, ένα εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός και ένα αυθεντικό δώρο που έκανε ο Πικάσο στην ιταλική μεγαλούπολη. 

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, μεγάλη έκθεση για τον Πικάσο διοργανώθηκε στο Μιλάνο τον Σεπτέμβριο του 2001, μόλις τέσσερις ημέρες μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η έκθεση αυτή κατέστη εφικτή με την συνεργασία των κληρονόμων του Πικάσο. 
Εξάλλου, το 2012, έκθεση αφιερωμένη στον Ισπανό ζωγράφο εστίασε, με μια μεγάλη χρονολογική ανάλυση, στη ποικιλία των τεχνικών και στα μέσα έκφρασης που χαρακτήρισαν το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη.  

Αντιθέτως, στην έκθεση Πικάσο-Μεταμόρφωση είναι οι επιρροές του ζωγράφου από την ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία, που παρουσιάζονται σε έξι διαφορετικές αίθουσες. Τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη συνδυάζονται με αυτά της αρχαίας τέχνης: κεραμικά, αγγεία, αγάλματα, στήλες, ειδώλια και άλλα, τα οποία ενέπνευσαν τον Πικάσο  και τον επηρέασαν βαθύτατα.      

Επομένως, η έκθεση προτείνει να διεισδύσουμε στο εργαστήριο του καλλιτέχνη με το φως των αρχαίων πηγών. Ακόμα, τα εκθέματα αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς μιας μοναδικής αλχημείας, που τοποθετεί την Αρχαιότητα στην καρδιά ενός εκμοντερνισμού. Ο εν λόγω εκμοντερνισμός υπήρξε αποφασιστικός για την τέχνη του 20ου αιώνα. 



Πηγή 

Palazzo Reale 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου