Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Πού βρίσκεται το φρουριακό μοναστήρι της Παναγίας Χρυσολεόντισσας που γιορτάζει σήμερα;


    


Σε ένα τόπο με πλούσια παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά πέρα από τον αρχιτεκτονικό πλούτο των περίφημων νεοκλασικών κτισμάτων στη πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας και του νεοελληνικού κράτους βρίσκεται η λιγότερο γνωστό μοναστήρι της Παναγίας.

 Προστάτιδα της Αίγινας θεωρείται από τους κατοίκους του νησιού η Παναγία Χρυσολεόντισσα και το ομώνυμο μοναστήρι της, που είναι κτισμένο σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την μονή του Αγίου Νεκταρίου. Η Μονή της Χρυσολεόντισσας με έντονο φρουριακό χαρακτήρα γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.



Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Μπορεί η Αίγινα να φημίζεται για τον θρησκευτικό τουρισμό χάρη στον Άγιο Νεκτάριο, αλλά στο νησί είναι γνωστό κι ένα ακόμη θαύμα αυτό που σχετίζεται με το κηρυγμένο  διατηρητέο κτίσμα της Παναγιάς Χρυσολεόντισσας!

 Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, αρχικά η Μονή ήταν κτισμένη κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Λεοντί και έτσι ήταν ευάλωτη στις επιδρομές των πειρατών.
Έπειτα από τρεις διαδοχικές καταστροφές της, στις αρχές του 17ου αιώνα αποφασίστηκε η μεταφορά της Μονής σε σημείο μακριά από την ακτή, σε προστατευμένη περιοχή ώστε να μην είναι ορατή από τη θάλασσα και εύκολα προσπελάσιμη από τους πειρατές.


Όταν άρχισε η ανέγερση του ιστορικού μοναστηριού συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός: Τα εργαλεία που άφηναν οι κτίστες στον χώρο της ανέγερσης, το πρωί δεν τα έβρισκαν εκεί αλλά στην σημερινή θέση της Μονής. Όταν το θαύμα επαναλήφθηκε τρεις φορές, οι μοναχοί κατάλαβαν το μήνυμα της Παναγίας και ανήγειραν το μοναστήρι τους στην σημερινή τοποθεσία κατά τα έτη 1600-1614.

Στη Μονή βρίσκεται η αργυροεπενδυμένη εικόνα της Παναγίας Χρυσολεόντισσας, τοποθετημένη στην άκρη του τέμπλου προς την βόρεια πύλη του Ιερού. Το Μοναστήρι έχει ψηλούς τοίχους και μοιάζει περισσότερο με φρούριο αφού διαθέτει πύργο με πολεμίστρες, η κατασκευή του οποίου έγινε από τους μοναχούς, εξαιτίας του φόβου για τους πειρατές. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι τα διαθέτει μικρά παράθυρα τοποθετημένα ψηλά.



Οι χώροι της Μονής

Μια μικρή αριστερή παράκαμψη μας φέρνει στο τεράστιο αλώνι της Μονής με διάμετρο 20 μέτρων που μαρτυρεί την παλιά αγροτική αίγλη της περιοχής και προσφέρει μια υπέροχη θέα προς το βόρειο Σαρωνικό, την Παλιαχώρα και τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι τετράγωνο. Στο κέντρο της αυλής και σε υψηλότερο επίπεδο είναι κτισμένο το καθολικό ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής (κατασκευασμένο το 1808), αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Άγιο Διονύσιο και τον Άγιο Χαράλαμπο.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις εντυπωσιακές παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και με μορφές Αγίων, Αγγέλων και Ευαγγελιστών. Βόρεια από το καθολικό υψώνεται αγέρωχος ο μεγάλος πύργος της Μονής. 

Με σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Μονή αναγνωρίστηκε ως «Σταυροπήγιο». Σημαντικότατη υπήρξε η δράση του μοναστηριού κατά την επανάσταση του 1821. Μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, η Μονή με διάταγμα του βασιλιά  Όθωνα θεωρήθηκε διατηρητέα εν λειτουργία.

Η Μονή λειτούργησε χωρίς διακοπή ως ανδρική, μέχρι το 1935, οπότε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος διαπιστώνοντας την παντελή εγκατάλειψη της, την μετέτρεψε με βασιλικό Διάταγμα σε γυναικεία. Για το σκοπό αυτό απέσπασε από την μονή του Αγίου Νεκταρίου πέντε μοναχές.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν εργώδεις προσπάθειες για την ανακαίνιση της ιστορικής Μονής.

Σήμερα παντού επικρατεί η τάξη και ή ομορφιά. Οι αδελφές, εκτός από τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό των κτισμάτων της μονής και των μετοχίων της, μεριμνούν για την φιλοξενία των πολυάριθμων προσκυνητών και ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες και την οικόσιτη κτηνοτροφία.

Στη Μονή λειτουργούν έξι παρεκκλήσια, το παρεκκλήσιο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Νεκταρίου, του Αποστόλου Ανδρέα, του Αγίου Λεοντίου και της Αγίας Μαγδαληνής (κοιμητήριο).

Σήμερα υπάρχει δρόμος έως το μοναστήρι, πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου.

Η απόσταση εκτιμάται  με αυτοκίνητο, δέκα με δεκαπέντε λεπτά από το λιμάνι της Αίγινας.




Πληροφορίες:
Τηλ:.22970-62100


Ώρες επισκέψεων: 07.30 - 13.00 & 16.00 - Δύση Ηλίου
Ημέρες πανηγύρεων: 15 Αυγούστου (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), 29 Ιουνίου (Αγίων Αποστόλων Πέτρου &Παύλου), 23 Αυγούστου (Παναγία Φανερωμένη), 30 Νοεμβρίου (Αγίου Ανδρέα)

Πηγές: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου