Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η προκυμαία της Σμύρνης... "ζωντανεύει" μέσα από το δίτομο έργο των εκδόσεων Καπόν


Κοσμοπολιτισμός, ευμάρεια, αέρας ευρωπαϊκός σε μια ακτή της Ασίας… Το «Και» ήταν το συνώνυμο της προόδου, μέχρι αυτή η εικόνα να αλλάξει βίαια τον Σεπτέμβρη του 1922. Η μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων Προκυμαία της Σμύρνης, υπήρξε ένα στολίδι αρχιτεκτονικό…

«Η προκυμαία της Σμύρνης - Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου» παρουσιάζεται  την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης στη Νέα Ιωνία, από την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας και τις εκδόσεις Καπόν.
Νωρίτερα θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής με έργα του Συμεών Ι. Σινάνογλου (1898- 1996).
της Μαρίας Αλιμπέρτη

Το δίτομο αυτό έργο του Γιώργου Πουλημένου και του Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου παρουσιάζει με πρωτότυπο και εποπτικό τρόπο το «Και», στη πορεία 47 χρόνων ανάπτυξης.

Μεγάλο μέρος των κτισμάτων της Προκυμαίας χάθηκε ανεπιστρεπτί με την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Τα ελάχιστα απομεινάρια κι αυτά ενέδωσαν στην φθορά του χρόνου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θύμα της νέας ανοικοδόμησης του αστικού κέντρου.

Κατόπιν πολυετούς έρευνας οι συγγραφείς κατάφεραν να συγκεντρώσουν το σύνολο των διαθέσιμων πηγών (βιβλιογραφία, τύπο, φωτογραφίες, χάρτες, εμπορικούς οδηγούς κ.ο.κ.) στην Ελλάδα και διεθνώς. 

Οι συγγραφείς αναδημιουργούν την αύρα του τόπου αφού μελέτησαν
εκατοντάδες καρτ-ποστάλ και πανοράματα, όπου αποτυπώνονται τα μεγαλοπρεπή ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία, λέσχες και ξενοδοχεία του «Και», καθώς και η ζωηρή κίνηση του λιμανιού.

Μας προσφέρουν διαφορετικές πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της Σμύρνης, μιας σημαντικής πόλης-κόμβου που, αν και βρισκόταν στην Ανατολή, ανέπνεε για αιώνες τον αέρα της Δύσης.

Το ανθρώπινο στοιχείο δεν λείπει, αυτό της ιστορίας των ενοίκων του «Και», που αποτελούσαν μέλη μίας δυναμικής, πολυεθνικής κοινωνίας.

Στο «μικροσκόπιο» των δυο ερευνητών μπήκαν 200 και πλέον κτίσματα που καταγράφηκαν, μελετήθηκε και σχεδιάστηκε ξεχωριστά.

Χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά μία συνολική ανασύσταση του παραλιακού μετώπου της Σμύρνης, που συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ως εκ τούτου, το δίτομο έργο αποτελεί μια κιβωτό της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Μικρασιατών που επιζεί στη συλλογική μνήμη μέσα από τη μελέτη της ιστορίας της.

Η καταγραφή αυτή προσφέρει  έναν νοερό περίπατο σε ένα εμβληματικό τμήμα της αλησμόνητης πατρίδας, ζωντανεύοντας μέσα από τις σελίδες του την οριστικά χαμένη «χρυσή εποχή» της Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου