Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ποιά ήταν η πόλη επί τουτου ποταμού Ίριου στο Πόντο; Οικογενειακός τάφος μαρτυρά...



 Από τις λιγότερο γνωστές ελληνικές πόλεις του Πόντου που άκμασαν κατά την αρχαιότητα, αλλά και μέχρι την βυζαντινή εποχή, είναι τα αρχαία Κόμανα Ποντικά. Η πόλη βρισκόταν επί του ποταμού Ίριος (σημερινό Γεσίλ Ιρμάκ) και ονομάζεται Κόμανα Ποντικά για να διακρίνεται από την ομώνυμη αρχαία πόλη Κόμανα της Καππαδοκίας.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Ο αρχαιολογικός χώρος των Κομάνων βρίσκεται κοντά στο χωριό Κιλιτσλί, 13 χιλιόμετρα από την πόλη Τοκάτ, στον ομώνυμο νομό της σημερινής Τουρκίας.
Τα Κόμανα του Πόντου φημίζονταν για την λατρεία της θεάς Ενυούς και της θεάς των Χετταίων ονόματι Μα, της οποίας ο αρχιερέας τοποθετούνταν, κατ' αξίωμα, αμέσως μετά από τον βασιλιά του Πόντου. 

Πριν από την ρωμαϊκή κυριαρχία, η πόλη ονομάζονταν Ιεροκαισάρεια. Η ιστορία των αρχαίων Κομάνων αρχίζει το 40 π.Χ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Κόμανα άκμασαν και κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς ήταν έδρα του επισκόπου Νεοκαισάρειας. Στα Κόμανα μαρτύρησε ο Άγιος Βασιλίσκος και πέθανε εξόριστος ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο τάφος του οποίου αποτελεί τόπο προσκυνήματος των Χριστιανών.

Οι ανασκαφές

Από το 2009, στα Κόμανα Ποντικά πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές, υπό την ευθύνη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής (ODTU), το οποίο έχει έδρα στην Άγκυρα.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα επίπεδα της βυζαντινής και της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ ήρθαν στο φως χώροι και αντικείμενα όπως εργαστήριο μεταλλουργίας, οινοποιείο (βυζαντινής περιόδου), τα τείχη της πόλης, κεραμικά ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Ακόμα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νόμισμα της περιόδου της αρχαίας βασιλικής δυναστείας των Μιθριδατών, καθώς και νομίσματα της ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης, βρέθηκαν τρεις τάφοι βυζαντινής εποχής, με περιδέραια και μπρούντζινα αναθήματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βυζαντινοί τάφοι χρονολογούνται στον 11ο αιώνα και πιστεύεται ότι ανήκουν σε μια οικογένεια (πατέρα, μητέρα και ένα παιδί), όπως δήλωσε η Τουρκάλα αρχαιολόγος Εμινέ Σεκμέν.


"Βρήκαμε σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα, γι' αυτό πιστεύουμε ότι ο ένας από τους θαμμένους στους τάφους αυτούς είναι γυναίκα", πρόσθεσε η Σεκμέν.
Η ίδια αρχαιολόγος τόνισε πως τα Κόμανα ήταν γνωστά ως ιερατική πόλη και αυτό τράβηξε την προσοχή των ερευνητών.
Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι εξετάζουν τη δομή και τη λειτουργικότητα των λουτρών της πόλης, καθώς και άλλα ευρήματα, που θα χρησιμεύσουν για την ιχνηλάτηση της οικονομικής κατάστασης και της κοινωνιολογικής δομής των αρχαίων Κομάνων του Πόντου.


Πηγές

Barclay Vincent Head (1844-1914), μετάφραση Ιωάννης Σβορώνος (1863-1923), επιμ. (1898). Ιστορία των νομισμάτων. Αθήνα: Π. Δ. Σακελλαρίου, βιβλιοπωλείο Καρόλου Μπεκ. Τόμος Β'

Εφημερίδα "Ποντιακή Γνώμη", φύλλο 46, Δεκέμβριος 2013

Barrington Atlas of the Greek and Roman World, Χάρτης 87, B4 και Map-by-Map Directory.

Ορθόδοξος Συναξαριστής, Άγιος Βασιλίσκος

Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου