Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Η ΜΠΛΕ ΩΡΑ: Ξενάγηση από την Ίριδα Κρητικού στην έκθεση της Όλγας Αλεξοπούλου


Ειδική ξενάγηση από την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού θα πραγαμτοποιηθεί στη καινοτόμο ατομική έκθεση της Όλγας Αλεξοπούλου «Η Μπλε Ώρα» στο Μουσείο Ηρακλειδών, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στη 13:00.

Την ξενάγηση θα ακολουθήσει διαδραστικό εργαστήριο λόγου και εικόνας, καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στους χώρους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την επιμελήτρια στο πλαίσιο των τακτικών ξεναγήσεων που πραγματοποιεί με την ομάδα της σε επιλεγμένους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας, απευθύνεται ωστόσο και σε όσους επιθυμούν να περιηγηθούν στα έργα και να μοιραστούν την εμπειρία και την ποιητική του ΜΠΛΕ με τρόπο δημιουργικό και διαδραστικό.

Η έκθεση «Η Μπλε Ώρα», αποκαλύπτει την εξέλιξη της καλλιτέχνιδος μέσα από το χρώμα μπλε, μια πορεία που περιλαμβάνει την διασταύρωση της τέχνης με την προηγμένη τεχνολογία. Η Όλγα Αλεξοπούλου μελετά εδώ και πολλά χρόνια την ιστορία του μπλε χρώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ ταξιδεύει ανά τον κόσμο προκειμένου να εξερευνήσει διαφορετικές μπλε χρωστικές, όπως για παράδειγμα, το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Blue & White πορσελάνη στην πόλη όπου η πορσελάνη εφευρέθηκε, το Jingdezhen της Κίνας. Συνεχίζοντας το ταξίδι εξερεύνησης του μπλε, η Όλγα Αλεξοπούλου συνεργάστηκε με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley όπου ανακαλύφθηκε το πλουτώνιο, η σκοτεινή ενέργεια και η επιτάχυνση του σύμπαντος, δημιουργώντας μια νέα μπλε χρωστική.


Η έρευνα άρχισεως ιδέα της Όλγας Αλεξοπούλου και εκτελέστηκε υπό την αιγίδα του καθηγητή Πολ Αλιβιζάτου, διεθνώς αναγνωρισμένης αυθεντία στους νανοκρυστάλλους, από επιστήμονες νανοτεχνολογίας του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley και με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή της ειδικής στις χρωστικές ουσίες Μαρίας Χατζηδάκη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έτσι, σε μια ένωση τεχνολογίας και τέχνης, δημιουργήθηκε το Quantum Blue, ένα καθαρό χρώμα που θυμίζει το φως της ημέρας κατά την «μπλε ώρα», δηλαδή το σύντομης διάρκειας λυκόφως μετά το ηλιοβασίλεμα ή το λυκαυγές λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.


Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν στην ξενάγηση και το εργαστήριο είναι 30, και η θέση συμμετοχής διασφαλίζεται με κράτηση.

Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ και περιλαμβάνει την είσοδο στην έκθεση και τη συμμετοχή στο εργαστήριο.

Ακολουθήστε τη συνέχεια του ΜΠΛΕ την επόμενη Πέμπτη…

Blue color is everlastingly appointed by the deity to be a source of delight. John Ruskin

A certain blue enters your soul
Henri Matisse

Blue has no dimensions, it is beyond dimensions.
Yves Klein


Μπορείτε να κάνετε κράτηση:
1) με μήνυμα στο Μουσειο μέσα από την εκδήλωση
2) με τηλεφώνημα στο 211 215 0497, Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00-14:00
3) με e mail στο edu@herakleidon-art.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου