Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ίδρυμα Ωνάση


Με την ίδια ένταση συνεχίζονται τα  εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για τον Φεβρουάριο, που ταξιδεύουν τους συμμετέχοντες στον χρόνο μέσα από τους δρόμους διακίνησης των παλαίτυπων βιβλίων.
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στα εργαστήρια του Αρχείου Καβάφη, και επιστρέφουν το αρχείο ενός Λογίου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στην πόλη καταγωγής του, τα Ιωάννινα.

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Ελληνική τυπογραφία και βιβλιοπαραγωγή: Παράγοντες της Ελληνικής Συνειδητοποίησης και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας (1750-1833)
Ένας κύκλος ομιλιών για τη συμβολή του έντυπου βιβλίου στον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Μέσα από αυτόν τον κύκλο ομιλιών, θα εντοπίσουμε τα κέντρα παραγωγής και τους δρόμους διακίνησης των έντυπων ελληνικών βιβλίων τον 18ο και 19ο αιώνα. Θα μεταφερθούμε λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση και θα ζήσουμε τις τυπογραφικές περιπέτειες, τις απαγορεύσεις, τη λογοκρισία, τις ηρωικές θυσίες, αλλά και τον θρίαμβο των έντυπων εκδόσεων, σε μια εποχή που το ελεύθερο ελληνικό κράτος μετασχηματίζεται από ουτοπική ιδέα σε πραγματικότητα.
Πρόγραμμα
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου
18.30-20.30
Βιέννη, πνευματικό κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού
Κωνσταντίνος Στάικος, Δρ. Ιστορίας του Βιβλίου – Αρχιτέκτων
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου
18.30-20.30
Η τυπογραφία στην υπηρεσία της Επανάστασης του 1821 και της θεμελίωσης και οργάνωσης του ελληνικού κράτους
Τριαντάφυλλος
E. Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Τετάρτη, 11 Μαρτίου
18.30-20.30
Το βιβλίο στην ακμή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού: Ποσότητες, Ποιότητες, Ιδέες.
Ελένη Κουρμαντζή: Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία
Τετάρτη, 24 Μαρτίου
18.30-20.30
Η αγία τυπογραφία, η πολιτική αρετή και το όραμα της ελευθερίας: Τα Προλεγόμενα του Αδαμάντιου Κοραή στη βολισσία έκδοση της Ιλιάδας (1811, 1817, 1818, 1820)
Γιάννης Ξούριας, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Καβάφης πάει σχολείο: Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς
Για τον εκπαιδευτικό που θέλει να διευρύνει τη μαθησιακή εμπειρία, που αναζητά νέες προσεγγίσεις της καβαφικής ποίησης. 
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Φωτογραφία © Χρήστος Σαρρής
Μια σειρά εισηγήσεων και εργαστηρίων συστήνουν τους εκπαιδευτικούς σε διάφορες θεματικές ενότητες: από τις εικαστικές και φωτογραφικές απεικονίσεις της καβαφικής ποίησης έως τις αναγνωστικές επιλογές που υπόκεινται στις μελοποιήσεις των καβαφικών ποιημάτων, και από τους τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη στην εκπαιδευτική πράξη έως τις πολλαπλές δυνατότητες ερμηνευτικής προσέγγισης των καβαφικών ποιημάτων
Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Απριλίου 2020
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@onassis.org μέχρι τις 2 Μαρτίου 2020.

Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος Χειρόγραφα και Βιβλία
Μία έκθεση αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Αθανάσιου Ψαλίδα
Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Ιωάννινα

Η επιτυχημένη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Αθανάσιου Ψαλίδα που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μεταφέρεται στα Ιωάννινα στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθέριων 2020.
Η έκθεση Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος φιλοδοξεί, μέσα από την αξιοποίηση πρωτογενών πηγών και τεκμηρίων, να αποτυπώσει τις διαδρομές της ζωής του σπουδαίου Λόγιου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, να σκιαγραφήσει την προσωπικότητά του και να αναδείξει το μεγάλο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο. 
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. o Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στις 21 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 13.30 ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και ξεναγήσεις.
Διάρκεια έκθεσης:
21.02-20.3.2020
Τόπος:
Γ.Α.Κ. Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, Ιωάννινα
Επιμέλεια έκθεσης:
Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία,
Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους,
Δρ. Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου, Αρχιτέκτονας
Με την ευγενική υποστήριξη του ιδρύματος Ωνάση
με την αρωγή του δήμου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου