Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

«Εμείς» μέσα από τα μάτια του Εδουάρδου Σακαγιάν στη γκαλερί Καλφαγιάν



Με  κοινωνιολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις,η έκθεση με τίτλο «Εμείς»  του  Εδουάρδου Σακαγιάν αποτελεί έναν "κρίκο" στο ανθρωποκεντρικό έργο του καθώς συνδέει την αλυσίδα στην καλλιτεχνική παραγωγή του, η οποία έχει αφετηρία την έκθεση «Θεατές» που είχε λάβει χώρα στις Βερσαλλίες.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 23 Φεβρουαρίου στη γκαλερί ΚαλφαγιάνΚατόπιν της αναδρομικής παρουσίασης του έργου του Εδουάρδου Σακαγιάν στις Βερσαλίες το 2018 οι Kalfayan Galleries φιλοξενούν την ατομική έκθεση του εικαστικού με νέα έργα που έχουν ως σημείο αναφοράς ένα από τα δημοφιλέστερα θέματά του, τους «θεατές». Το ίδιο θέμα είναι απασχολήσει στην έκθεση του Εδουάρδου Σακαγιάν στην γκαλερί Καλφαγιάν της Θεσσαλονίκης το 2008.


O Σακαγιάν εμπνέεται από τις σκηνές της σύγχρονης καθημερινότητας. Εικόνες από το μετρό, την κίνηση στους δρόμους ή την αναμονή στην ουρά για το τραμ. Οι «παρατηρητές» του τοποθετούνται στα «περιβάλλοντα» και στο αστικό τοπίο.

«Ανθρωποι μαζί, με πλήρη τα ατομικά τους χαρακτηριστικά, εικονίζονται όρθιοι ή καθιστοί μαζί, σε απόσταση από εμάς, ακίνητοι ή σε κίνηση, σε πρώτο πλανο, οι οποίοι”, όπως σημειώνει ο Σακαγιάν “ενσαρκώνουν στο έπακρο την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα. Όλοι τόσο διαφορετικοί και ταυτόχρονα όλοι τόσο ίδιοι, με την έννοια οτι ενώ όλοι φαίνεται να διαφέρουμε κατά βαθος όλοι μοιάζουμε».

 Οι φιγούρες  όμως έχουν αντληθεί από το άμεσο περιβάλλον από την προσωπική του πρατήρηση για να αποδώσει ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων.  


 Σε αυτή την έκθεση επιτυγχάνεται η σύγκλιση αφού οι θεατές του Σακαγιάν αντί να  χάνουν κάθε κοινωνική και υπαρξιακή δυνατότητα επικοινωνίας, στην ουσία συνυπάρχουν και συνδέονται ψυχικά μεταξύ τους πιό πολύ από ποτέ, ως ατομικότητες επικοινωνούν σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι ήρωές του έχουν βρει συναισθηματικά αλλά και  διανοητικά σημεία τομής  και αποτελούν ένα σύνολο, μια συντροφιά και ως πολίτες, κοινωνικοποιημένοι πλέον παρατηρούν εμάς τους ίδιους τους θεατές τους, τους επισκέπτες της έκθεσης. 


Έως τις 28 Μαρτίου
Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου