Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

«Ισοτροπία» μια καινοτόμα έκθεση Γαλαξιακού Εξπρεσιονισμού του Αστέριου Τόρη


Μια έκθεση, εμπνευσμένη από την Κοσμολογική αρχή, η Art Appel Gallery διοργανώνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η έκθεση του εικαστικού Αστέριου Τόρη με τίτλο «Ισοτροπία», στο φουαγιέ του 2ου ορόφου διερευνά την ομοιότητα Τέχνης και σύμπαντος… Όπως η ύλη είναι κατανεμημένη με ομοιογενή και ισότροπη διασπορά στο υπόλοιπο σύμπαν, έτσι και σε αυτήν την έκθεση εξετάζεται η περιοχή σαν σύνολο αλλά και οι επιμέρους μικρότερες περιοχές αυτής, που λειτουργούν αυτόνομα αλλά με τον ίδιο τρόπο. 


Στα εγκαίνια, τα οποία θα τελεστούν την προσεχή Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00, οι επισκέπτες-θεατές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται, αλλά και έργα του που προκύπτουν από μάκρο-φωτογράφιση (2mm) περιοχών των πρωτότυπων έργων του. Η ενότητα αυτών των έργων, την οποία ο καλλιτέχνης ονομάζει "details - phenomena" είναι 1/1 - άλλα είναι εκτυπωμένα σε χαρτιά μεταξοτυπίας και άλλα με μεταξοτυπική εκτύπωση πάνω σε μέταλλο.

 
 
Ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών-Δ.Π.Θ. Γιάννης Κολοκοτρώνης χαρακτηρίζει το αφηγηματικό εικαστικό μονοπάτι σαν Γαλαξιακό Εξπρεσιονισμό. Στο κριτικό του σημείωμα αναφέρει  «Στις μέρες μας, έχουμε εξοικειωθεί με τα μορφότυπα του Εξπρεσιονισμού και διαρκώς βαθαίνουμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας στην Πληροφοριακή. Έναν αιώνα πριν, οι Γερμανοί εξπρεσιονιστές είχαν αντιδράσει με την ιδέα ότι είναι παιδιά της μηχανής και ανέδειξαν την αισθητική της ασχήμιας (Ernst Ludwich Kirchner), τη μορφική και συναισθηματική παραμόρφωση που υφίσταται ο άνθρωπος ανίκανος να αντιδράσει μπροστά στη ραγδαία εκβιομηχάνιση».
Σε ένα ταξίδι στην ιστορία του εξπρεσιονισμού (γερμανική αισθητική, Αμερικανοί αφηρημένοι εξπρεσιονιστές William de Kooning, Franz Kline έως τους νεοεξπρεσιονιστές της δεκαετίας του’80) ο κριτικός καταλήγει στη νέα εποχή, αυτή της Πληροφοριακής και της Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας στην οποία «ο δημιουργός επιχειρεί να προσδιορίσει τη σχέση ανάμεσα στη νόηση και τα συναισθήματα σ΄ έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται τεχνολογικά αλλάζοντας τη ζωή των ανθρώπων».


Πρόκληση συνιστά το γεγονός ότι σήμερα «σε μια μετασχηματισμένη εποχή λογισμικών, αυτοματισμού, προσομοίωσης, τηλε-εργασίας, σωματοδικτύων και όλων αυτών που συνιστούν τη διασύνδεση του ανθρώπου με τη μηχανή… ο Asterios Toris έπιασε το νήμα εκείνο που οδηγεί τη χειρονομιακή ζωγραφική στο επόμενο στάδιο. Εφόσον η εμπειρία και η μνήμη προϋπάρχει στα μουσεία, αγνόησε τις δεσμεύσεις και τα ταμπού του ιστορικού εξπρεσιονισμού και επαναξιολόγησε τα χρώματα, ως οπτικά εφέ του γαλαξιακού χώρου. Αφαιρώντας την ασχήμια της παραμόρφωσης, ο Toris πειραματίζεται με τη χειμαρρώδη ροή των χρωμάτων που περιγράφουν λεπτομέρειες του μικρόκοσμου, αόρατου στο ανθρώπινο μάτι». 



Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Κάθε μέρα (και Σάββατο και Κυριακή) 18:00 - 22:00
(2ος όροφος - φουαγιέ)

Διάρκεια έκθεσης: 5 - 10 Μαρτίου 2020


Είσοδος Ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου