Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ο ονειρικός κόσμος του Νίκου Καλαφάτη: Όταν το ευτελές αντικείμενο μετατρέπεται σε πολύτιμο έργο!


Τι είναι το κόκκινο χρώμα; 
- Ένα χαστούκι από παπαρούνες! 
• Τι είναι η δόξα; 
- Ένα βουνό για να το βλέπουν οι αιώνες! 
• Τι είναι το χρυσάνθεμο;
 - Μια καλόκαρδη μέρα στο ποτήρι.
 • Τι είναι ο αετός; 
- Εκείνο που βάζουμε πολύ πιο πάνω απ΄ το κεφάλι μας.
 • Τι είναι οι τέσσερεις εποχές του έτους;
 - Ένα παγώνι, μια γαλιάντρα και δυο μεγάλες θάλασσες. 

Οδ. Ελύτης, Τέχνη, Τύχη, Τόλμη

Σε «τροχιά» παράλληλων διαλόγων μας θέτει ο Νίκος Καλαφάτης.
 Κάλεσμα μας απευθύνει ο δημιουργός να «περπατήσουμε» στα δικά του εικαστικά μονοπάτια την Ζωγραφική, την Γλυπτική και τις Κατασκευές. Το ταξίδι αυτό υλοποιείται μέσα από την έκθεσή του στην Γκαλερί Έρση, με τίτλο «Παράλληλοι διάλογοι».

Σ’ ένα παιχνίδι πολύμορφο, όπως εξηγεί και ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης ο δημιουργός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, ανατροπές χρώματα και ιδέες.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

 «Αν η τέχνη είναι επίσης η προσπάθεια να φτιάξουμε έναν κόσμο παράλληλο αλλά όχι ταυτιζόμενο με τον φυσικό, έναν κόσμο αυτάρκη που το όνειρο θα υποκαθιστά τη μικρονοϊκή λογική και το συναίσθημα ή η φαντασία τους γραφειοκρατικούς νόμους και οι κανόνες του, τότε πάλι ο Νίκος Καλαφάτης βρίσκεται στη σωστή πλευρά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης.

Ιχνηλατώντας την δουλειά  του Νίκου Καλαφάτη ο κ. Στεφανίδης παρατηρεί ότι ο δημιουργός «χρησιμοποιεί συχνά objets trouvés δηλαδή ετερόκλητα αντικείμενα, πράγματα που μπορεί να βρει κάνεις τυχαία στο δρόμο, ακόμα και σκουπίδια από αυτά που πετάνε περιφρονητικά οι μικροαστοί και τα οποία ο ίδιος μεταμορφώνει μαγικά».
Με έμφαση στην απλότητα του υλικού  και στη καλλιτεχνική ιδέα  ότι πολύτιμο μπορεί να είναι ακόμα και το πιο ευτελές αντικείμενο, ο δημιουργός δημιουργεί αναπαραστάσεις έμβιων όντων με λυρισμό και θεατρικότητα.


 Οι εικόνες του ισορροπούν ανάμεσα στο παραμύθι το χιούμορ αλλά και με μία υποδόρια μελαγχολία που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των θεατών, γυρίζοντας τους την παιδική ηλικία και αθωότητα.

«Ο ίδιος ξέρει πως, υπό προϋποθέσεις, το παραμύθι, ο μύθος, η μαγεία των απλών πραγμάτων, η ανεπιτήδευτη ποίηση και το τραγούδι των υλικών ή των χρωμάτων, η μουσική των εικόνων τελικά μπορεί να μάς σώσει. Κι είναι κρίμα πού αυτή την ευκαιρία φυγής αλλά και σωτηρίας, δεν την αξιοποιούν οι άνθρωποι όσο θα έπρεπε. Αφού η τέχνη είναι πάντα εδώ, έτοιμη να μεταμορφώσει το νάυλον σε μετάξι και τον τσίγκο σε χρυσάφι. Το θέμα είναι εμείς, οι υπόλοιποι που βρισκόμαστε. Και πως...» γράφει για τον καλλιτέχνη ο κ. Στεφανίδης.


Eγκαίνια: Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 & ώρα 19.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης έως 4 Απριλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου