Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές: Μια ισπανική κωμωδία σκιαγραφεί την Ελλάδα της κρίσης!

Ο τραπεζίτης επιστρέφει… Μετά  από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της στην Καλαμαριά, η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές», επανέρχεται από την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).


Η αμηχανία των ανθρώπων μπροστά σε ένα ισχυρό οικονομικό σύστημα, αλλά και τη δυσκολία τους να μετατρέψουν την οργή σε πολιτική πράξη με νόημα «ανδύεται» από το θεατρικό σανίδι, στην πολιτική κωμωδία των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο, που υπογράφουν τη μετάφραση η Μαρία Χατζηεμμανουήλ και την σκηνοθεσία ο Δημήτρης Σακατζής.
 


«Η Μαρτζ και ο Μπαρτ, όντας απολυμένοι και έχοντας υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή τους, οδηγούνται σε μια απελπισμένη πράξη: την απαγωγή του μεγαλύτερου τραπεζίτη της χώρας. Παρά τις προσπάθειες που κάνουν να στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα μέσω της πράξης αυτής, τα ίδια τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Τελικά, αποδεικνύεται ότι όλοι και όλα είναι αναλώσιμα, μια που το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει και να αναπληρώσει τα πάντα με τρομερή ταχύτητα».

Όπως τονίζει στο σημείωμά του και ο σκηνοθέτης σχετικά με  την μαύρη κωμωδία «Η Ελλάδα της κρίσης δε διαφέρει σημαντικά από την Ισπανία της ίδιας κατάστασης. Έτσι κι αλλιώς, είναι δυο λαοί με ένα δικό τους ιδιότυπο εκρηκτικό ταπεραμέντο, που βούτηξαν ταυτόχρονα σε μια βαθιά ριζωμένη κρίση και κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες, ώστε να βγουν από αυτή». 


Μια παράσταση σχόλιο για την επικράτηση του χρήματος ως αξιακού προτύπου, όπως μας δηλώνει η Γιασμίν με την αφοπλιστικά ειλικρινή της αφέλεια στην ατάκα «εδώ τα ξέχασαν τα ιδανικά, όλοι κοιτάνε τον εαυτό τους, σκέφτονται μόνο τα λεφτά», συνυπάρχει με τους ισχυροποιημένους −μέσω της κρίσης− θεσμούς της γειτονιάς και της οικογένειας, της φιλίας και της συντροφικότητας. Κι ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει ελπίζοντας για το καλύτερο. Καλή θέαση!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Μουσική: Δημήτρης Οικονόμου, 
Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, 
Video: Βασίλης Κομματάς, 
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, 
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, 
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Μαρία Λαζαρίδου

Παίζουν: Ελένη Γιαννούση (Γιασμίν), Νατάσα Δαλιάκα (Μάργα), Χρίστος Νταρακτσής (Φέλιξ), Κώστας Σαντάς (Ρομπλέδο), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μπαρτ)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21:00 & Κυριακή, στις 19:00
Διάρκεια: 100΄
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου