Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

«Η Μαρία των Μογγόλων», ένα ανάγνωσμα πρόταση της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα


Με αφορμή αυτή την ιδιαίτερη Πασχαλιά του εγκλεισμού, η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα προτείνει την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο «Η Μαρία των Μογγόλων», της Μαριάννας Κρομηλά και των εκδόσεων Πατάκη (2008).

 Οι επιλογές αναφέρονται σε ορισμένα εξερευνητικά ταξίδια στην Πόλη (τον παλαιό καιρό, δηλαδή τον περασμένο αιώνα) και σε κάποιες εικόνες από τη Μεγάλη Παρασκευή του 1981 στο Μουχλιό, το μοναστηράκι που ίδρυσε η κυρά των Μουγουλίων (Μογγόλων) στο Άνω Φανάρι. Οι επιλογές καταλήγουν σε μία συγκλονιστική ξενάγηση, ένα περιστατικό που ήθελε η συγγραφέας να μοιραστεί με τους αναγνώστες, καθώς είχε, λοιπόν, την τύχη να ξεναγήσει μια ομάδα από την «Ιθάκη» του ΚΕΘΕΑ στην σκηνή της Ανάστασης, μπροστά σε μία πελώρια φωτογραφία από το ταφικό παρεκκλήσι της Μονής της Χώρας, σε εκείνη την σπουδαία έκθεση που οργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη το 1992.
 «… Μιλούσα για την ορμή του Χριστού, τη νίκη του φωτός, την πίστη στην Ανάσταση. Δεν θυμάμαι να έχω νιώσει άλλη φορά με τέτοια ένταση το νόημα του αναστάσιμου μηνύματος. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναπεί με τόση πίστη ‘προσδοκώ ανάσταση νεκρών’, και να απευθύνομαι σε νεκροζώντανα πλάσματα, παιδιά που είχαν αποφασίσει να ξαναβγούν στο φως. Ήθελαν να νικήσουν τον ζόφο. Θα τα κατάφερναν;» αναφέρει η συγγραφέας.

Η συγγραφέας αφιέρωσε το αποσπασμα στη Δάφνη, στα παιδιά που τα κατάφεραν και σε εκείνα που δεν τα κατάφεραν.
Εδώ είναι ο σύνδεσμος με την Ιστοσελίδα του Πανοράματος για να δείτε εκεί το κείμενο σε μορφή
pdf https://www.apan.gr/…/com…/k2/item/1793-megali-evdomada-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου