Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Θάλασσα και Πόλη: μια έκθεση σύγχρονων εικαστικών, συνεχιστών της παράδοσης της υδατογραφίας

Έργο της Κατερίνας Καλούμενου

"Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα
έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια
Κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο θεός".

Οδυσσέας Ελύτης

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το θέμα της έκθεσης "Χρώμα σε Νερό ΙΙΙ: Θάλασσα και Πόλη", την οποία επιμελείται ο Πάρης Καπράλος αυτό το καυτό και ιδιαίτερο καλοκαρι. Εξελίσσοντας την παράδοση  της ελληνικής ζωγραφικής  το 19ου αιώνα και δη της τοπιογραφίας από αγαπά τα θαλασσινά θέματα (Αλταμούρας, Βολανάκης, Χατζής κ.ά.) σύγχρονοι καλλιτέχνες αποδεικνύουν ότι και τον 21ο αιώνα τόσο ο υδάτινος κόσμος όσο και το αστικό τοπίο, ακόμη και μέσα από την αντίθεσή τους μπορούν να μας παρασύρουν σε ένα εικαστικό ταξίδι χάρη στον χρωστήρα  τους.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Έργο της Ελένης Γραφάκου
Η έκθεση αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 25 Ιουνίου στη Chili Art Gallery στην Αθήνα. Πρόκειται για τη 3η έκθεση της σειράς εκθέσεων σύγχρονης υδατογραφίας, την οποία επιμελείται ο Πάρης Καπράλος, σε συνεργασία με 16 ζωγράφους που επικεντρώνονται σε αυτό το είδος τέχνης.

 Επιδίωξη του διαρκούς project του εικαστικού επιμελητή, με διακριτικό τίτλο «Χρώμα σε Νερό» είναι να προβάλλει τη νέα γενιά Ελλήνων εικαστικών που αξιοποιεί και έχει ανανεώσει με ενδιαφέροντα τρόπο την ακουαρέλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τεχνική εφαρμόστηκε σε χαρτί ή σε μεταξωτό, με χρώματα διαλυμένα σε νερό και λίγη κόλλα. Το αποτέλεσμα είναι αντυπωσιακό καθώς τα χρώματα είναι αδιαφανή, ώστε να διακρίνεται το υπόστρωμα. Η πανάρχαια τεχνική λέγεται ότι κρατά από τους Αιγυπτίους. Σπουδαία ονόματα της ευρωπαϊκής Τέχνης προτίμησαν την υδατογραφία ο Ντίρερ, ο Φραγκονάρ, ο Τέρνερ κ.ά.. Στην Ελλάδα ο Άγγελος Γιαλλινάς θεωρείται από τους κορυφαίους στην χώρα μας.

Οι συμμετέχοντες στο project
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Παύλος Μιχαηλίδης, Βαγγέλης Τσαπρούνης, Ελένη Γραφάκου, Κώστας Μίσσιος, Έλενα Μπάρμπα, Κυριακή Δραγομένη, Άννα Γαζέα, Κώστας Γαρύφαλλος, Βιολέτα Γαζέα, Φώτης Κλογέρης, Οδυσσέας Σέλιος, Γιώργος Χρονόπουλος, Μαρία Αθανασοπούλου, Κατερίνα Καλουμένου, Γιούλα Παπαδοπούλου – Τσιάντη, και Βάγκυ Φουσέκη.

Έργο της Κυριακής Δραγομένη
Αναφερόμενος στην έκθεση ο κ. Καπράλος επισημαίνει ότι «Η σύγχρονη  τέχνη συνδιαλέγεται έντονα με το αστικό τοπίο και οι Έλληνες ζωγράφοι εξ απαλών ονύχων με την θάλασσα. Χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο μεγαλειώδες, το γλυκό, το όμορφο, το μυστηριώδες ή το εντυπωσιακό της θάλασσας, η απεικόνιση του υγροὐ στοιχείου συνδέθηκε συχνά με την πόλη, ως επέκταση του αστικού τοπίου, συμβολή του στο φυσικό περιβάλλον, ή/και παρέμβαση σε αυτό. Η θάλασσα εξακολουθεί να συναρπάζει τους καλλιτέχνες με τα χρώματα και τις εναλλαγές της, και, στις μέρες μας, οπότε τα φυσικά τοπία αποκλίνουν έμπροσθεν της βάναυσης ανθρώπινης παρέμβασης, η θάλασσα και η πόλη μπορούν να νοηθούν ως δύο ξέχωρα θέματα, ή/και ως ένα κοινό θέμα».

Κώστας Γαρύφαλλος
Μέσα από την συγκεκριμένη θεματογραφία αναδύονται επιμέρους ζητήματα, όπως εξηγεί ο εικαστικός επιμελητής «Η μοναξιά και αποξένωση, η ψυχολογία των ατόμων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, ο διάλογος μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου ζητούν έναν νέο τρόπο αποτύπωσης και φυσικά εγείρουν νέα θέματα ενδιαφέροντος απαντώντας στους τρέχοντες προβληματισμούς και διακυβεύματα.  Το λιμάνι γίνεται τόπος φυγής, ενώ η περιαστική πλαζ όαση δροσιάς. Η υδατογραφία παίζει κυρίαρχο ιστορικά ρόλο στην ανάπτυξη της τοπιογραφίας γενικότερα, και της αποτύπωσης της θάλασσας ειδικότερα. Σήμερα, όπου μία μεγάλη σειρά διαφορετικών υδατοδιαλυτών μέσων κυριαρχεί στην σύγχρονη ζωγραφική, η υδατογραφία επεκτείνει την κυριαρχία της σημαντικά στις απεικονίσεις του θαλασσινού τοπίου, αλά και του "ρευστού" της πόλης -της αίσθησης που αποκομίζει και επιθυμεί να αποδώσει ο καλλιτέχνης για το πολυεπίπεδο περιβάλλον του αστικού ιστού».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020.
 Η  Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11.00 - 15.00.
 Ελεύθερη  είσοδος για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου