H μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμάται απόψε με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Αγνώσου Στρατιώτη, ενώ η πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής θα φωταγωγηθεί με ανάλογο μήνυμα. Δυστυχώς, παρατηρείται ότι στη συμπρωτεύουσα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για την επέτειο σε Μνημείο για την Γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού, ενώ στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας δεν υπάρχει αντίστοιχο μνημείο.
Το ζήτημα της τοποθέτησης μνημείου στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν θέσει σύλλογοι και η ομοσπονδία Ποντίων κατά το παρελθόν, με στόχο την διεθνοποίηση του θέματος.
Πριν ένα χρόνο είχε γίνει ένα σημαντικό βήμα καθώς το "πράσινο φως" είχε δώσει το δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα είχε εγκριθεί η προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την φιλοτέχνησή του. Μάλιστα, η έγκριση που δόθηκε αφορούσε την επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου (υπ΄ αριθμ. 492/7-3-2002).
Ωστόοσο, ζωντανή παραμένει η ιστορική μνήμη σε πολλές περιοχές της Αθήνας, με αγάλματα και γλυπτές συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για την σημερινή μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η παρουσίαση ορισμένων από αυτά τα μνημεία είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα της τραγωδίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες και η ανελέητη σφαγή τους, πριν από έναν αιώνα, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν και τα μνημεία προς τιμήν των θυμάτων στέκουν αιώνιοι, και αδιάψευστοι, μάρτυρες της τουρκικής θηριωδίας.
Του Ανδρέα Π. Αναγνωστόπουλου
Καλλιθέα
Στη πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας βρίσκεται το πρώτο μνημείο που ανεγέρθηκε πανελληνίως για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το Παμποντιακό Ηρώο στη Καλλιθέα, είναι έργο του γλύπτη Ευθυμίου Καλέβρα και αποτελεί σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού στη περιοχή. Εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1977 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο.
Η παλαιότερη ποντιακή οργάνωση της Καλλιθέας, ο Σύλλογος Ποντίων “Αργοναύται-Κομνηνοί”, φροντίζει την επίβλεψη, την καλή συντήρηση και γενικότερα τη διαχείριση του πρώτου πανελληνίως εγκατασταθέντος μνημείου Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ιδιαίτερα θλιβερό γεγονός αποτελεί η βεβήλωση του μνημείου από αγνώστους, τον Οκτώβριο του 2019.
Νέα Σμύρνη
Στη κατεξοχήν προσφυγική συνοικία της Αθήνας, το Μνημείο Ποντιακής Γενοκτονίας βρίσκεται στη πλατεία Αίνου, η οποία μετονομάστηκε το 2004 σε Πλατεία Ποντιακής Γενοκτονίας. Το ορειχάλκινο άγαλμα τοποθετήθηκε, την ίδια χρονιά, σε μαρμάρινο βάθρο και είναι έργο της διακεκριμένης γλύπτριας Ελισάβετ Βάλβη. Το μνημείο αναφέρεται στους διωγμούς που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και την περίοδο 1919 - 1923.
Αιγάλεω
Γλυπτή σύνθεση με την ονομασία «Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, Γενοκτονία 1914 - 1923» κοσμεί, από το 2002, την πλατεία Αγίας Αικατερίνης στο Αιγάλεω (Θηβών και Ορυζομύλων). Το μνημείο που απεικονίζει τους ξεριζωμένους από την πατρίδα τους, Έλληνες του Πόντου, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αναστάσιος Γκιόκας.
Αγία Βαρβάρα
Στη πλατεία 19ης Μαϊου και στον δήμο Αγίας Βαρβάρας κατασκευάστηκε το εντυπωσιακό «Μνημείο των Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού». Το μνημείο που τιμά τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων Ποντίων που δολοφονήθηκαν κατά τη γενοκτονία, βρίσκεται στην εν λόγω περιοχή από το 2002.
Χαϊδάρι
Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού υπάρχει στο κέντρο του Χαιδαρίου και είναι το Ηρώο του Πόντιου Ακρίτα, που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος γλύπτης Βάσος Καπάνταης. Η εμβληματική αυτή φυσιογνωμία, χαραγμένη από τα χρόνια της προσφυγιάς, λάξευσε πληθώρα έργων που ως θέμα έχουν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Το Ηρώο των Ποντίων βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Χαϊδάρι, ενώ δημιουργήθηκε το 1987 από χαλκό.
Ασπρόπυργος
Το 1995 ανεγέρθηκε γλυπτή σύνθεση με θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη πλατεία Γενοκτονίας, η οποία βρίσκεται στον συνοικισμό Γκορυτσά του Ασπροπύργου.
Άνω Λιόσια
Στις 4 Μαΐου 2019 και στη Στέγη Ποντίων Άνω Λιοσίων, έλαβε χώρα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το μνημείο κατασκευάστηκε με δαπάνη του Δήμου Φυλής και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης.
Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο άγαλμα που εικονίζει μια ξεριζωμένη οικογένεια Ποντίων. Το άγαλμα δένει αρμονικά με τέσσερις μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες, που φέρουν παραστάσεις από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.
Συγκεκριμένα απεικονίζονται η Παναγία Σουμελά, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, ο χάρτης του Εύξεινου Πόντου και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, στοιχείο που "δένει" το μνημείο και τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού με τον παρακείμενο ναό του Αγίου Γεωργίου.
Ηλιούπολη
Στον Δήμο Ηλιούπολης υπάρχει μνημείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ή αλλιώς μνημείο των Ποντίων (Μαρίνου Αντύπα & Τζουμαγιάς), στη Τζουμαγιά Ηλιούπολης.
Νέα Ιωνία
Ο τοπικός Σύλλογος των προσφύγων από τις πόλεις Ινέπολη και Κασταμονή του Πόντου (Σύλλογος Ινεπολιτών-Κασταμονιτών) τοποθέτησε, το 1988, στην πλατεία Παναγίτσας ηρώο με μαρμάρινη γλυπτή σύνθεση του καλλιτέχνη Μανιατάκου. Το ηρώο αναπαριστά ένα νεαρό κορίτσι που αναδύεται από τα χαλάσματα, με ύφος οργίλο, να κρατά ένα κλαδί ελιάς προς τιμή των πεσόντων Ελλήνων του Πόντου.
Πηγές
«Νέα Ιωνία 1923 – 2003, 80 χρόνια» επετειακή έκδοση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου