Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

O αναγεννημένος κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με έμπνευση από τους αρχαιοελληνικούς κήπους!


Τον εξωτερικό κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινίασε  χθες το βράδυ της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο δήμαρχος Αθηναίων.
Στόχος της ανάπλασης,  είναι σύμφωνα με το υπουργείο η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του προαυλίου και των χώρων πρασίνου, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική, πολιτισμική, αισθητική και αστική ταυτότητα του Μνημείου. Ο κήπος του μουσείου είχε χαραχθεί με βάση τα γαλλικά πρότυπα, αλλά πλέον παραπέμπει στην ελληνική φύση, αντλώντας έμπνευση από τους αρχαίους ελληνικούς κήπους.
Στο πνεύμα αυτό φυτεύτηκαν ελληνικά αυτοφυή ιστορικά φυτά όπως δίκταμο, θυμάρι, άγρια ρίγανη, κυπαρίσσια, μυρτιές αλλά και παραδοσιακά καρποφόρα είδη όπως ροδιές, λωτούς, αμυγδαλιές και αμπέλι.
Ο κήπος πλέον «φιλοξενεί» 6.000 νέα φυτά, ενώ εγκαταστάθηκε νέο αυτόματο σύστημα άρδευσης, καθώς και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχει «κλέψει» μια ελιά 1.300 ετών!

Το έργο της ανάπλασης του κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Japan Tobacco International, η οποία έχει συνεργαστεί με το μουσείο και την Ecoscapes το 2016 για την ανάπλαση του κήπου.
Τις ευχαριστίες εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της και αναφέρθηκε στο κυβερνητικό όραμα για την επέκταση του μεγαλύτερου και μέγιστου μουσείου της χώρας, αλλά να συμβάλλει στην αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής της πρωτεύουσας.
Η JTI πριν από τέσσερα χρόνια με μια αντίστοιχη ευγενική και γενναία χορηγία να δημιουργήσει τον εσωτερικό κήπο του Μουσείου,  όπως τόνισε η υπουργός. Επίσης, η κ. Μενδώνη έκανε μνεία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε την πρώτη φάση της μελέτης σκοπιμότητας για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα συλλειτουργεί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 
«Η Αθήνα υποδέχεται το νέο κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα αποψινά εγκαίνιά του σηματοδοτούν την πορεία που ενώνει τις δυνάμεις όλων για μία πρωτεύουσα που αλλάζει. Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να αναβαθμιστεί αυτός ο εμβληματικός για την πρωτεύουσα χώρος και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στη λογική της συνεργασίας και των συμμαχιών για να αποκτήσουμε την Αθήνα που ονειρευόμαστε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη JTI που απευθύνθηκε στο Δήμο για αυτή τη σπουδαία δωρεά» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου