Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Προχωρά η αποκατάσταση του της οικίας Παλαμά, στη Πλάκα

 

Το «πράσινο φως» έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση,  για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της οικίας Παλαμά, στη Πλάκα. Τo μνημείο είναι σε τραγική κατάσταση διατήρησης, η οποία προσβάλλει όχι μόνον την μνήμη του μεγάλου μας ποιητή, αλλά και τον ελληνικό λαό, όπως σχολίασε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Πρόκειται για το κτήριο στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Σημειωτέον είναι ότι είχε κηρυχτεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1999 (ΦΕΚ Β΄1579 (06.8.1999).

Σημειώνεται ότι η διατήρηση του έχει τεράστια σημασία για την συλλογική μας μνήμη καθώς από το συγκεκριμένο κτήριο έφυγε η πομπή του πλήθους που τον συνόδευσε έως την εξόδιο ακολουθίας του και την ταφή του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 1943. Η κηδεία του μεγάλου ποιητή εξελίχθηκε σε μια η αυθόρμητη αντίσταση του λαού  στην γερμανική κατοχή, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

 


Προς συζήτηση εισήχθη  του θέμα στο Συμβούλιο κατόπιν εντολής της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,Λίνας Μενδώνη  με σκοπό να αποκατασταθεί και να μετατραπεί το κτήριο σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.

«Είναι μια απόφαση που οφείλαμε στον Ποιητή, αλλά και στους πολίτες που απαιτούν να του αποδοθεί η τιμή και η ευγνωμοσύνη των νεότερων γενεών. Σήμερα, κάνουμε πράξη αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε σχετικά  η υπουργός  

Οι ιδιοκτήτες  κατέβαλαν προσπάθειες για την πώλησή του, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν.

 


Το μνημείο

Το διώροφο κτίριο, το οποίο οικοδομήθηκε στη δεκαετία 1920-1930, φέρει χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου, με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο. 


Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κωστής Παλαμάς, και σε μεγάλη ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει στην οδό Περιάνδρου 5, μετά την έξωσή του από την κατοικία επί της οδού Ασκληπιού 3, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Έζησε σε ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά, μαζί με άλλους ενοίκους. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.


Την παρουσία του ποιητή μαρτυρά μια πινακίδα στην είσοδο του κτηρίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου