Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου: Μοναδικοί θησαυροί στο ενετικό μνημείο

 

Με αφορμή το αφιέρωμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνατο #MuseumMonday, ανακαλύπτουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου στο Αργολίδα!

 


Tο Ενετικό λιθόκτιστο κτήριο,
με το εντυπωσιακό του μέγεθος και την αυστηρή, συμμετρική του φόρμα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος του Ναυπλίου. Το μνημείο κτίστηκε το 1713, κατά την περίοδο της β΄ Ενετοκρατίας, από τον Προβλεπτή του στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο ( Augustino Sagredo) ως αποθήκη του στόλου, όπως μαρτυρά και η μαρμάρινη λατινική επιγραφή που έχει εντοιχιστεί στην πρόσοψή του. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κτίρια της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα.

 


Η μνημειακή, τριώροφη πέτρινη κατασκευή που διαθέτει μερικά χαρακτηριστικά βενετσιάνικα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως η τοξωτή στοά του, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και παρουσιάζει συλλογές από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

 


Το μουσείο διαθέτει για τη μόνιμη έκθεσή του δύο αίθουσες όμοιας κάτοψης στους δύο ορόφους του κτηρίου και διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία έως και την ύστερη αρχαιότητα.

Η έκθεση καλύπτει το διαχρονικό φάσμα αρχαιοτήτων από την περιοχή, που εκτείνεται μέχρι τις ανώτερες παλαιολιθικές ανασκαφές στο σπήλαιο Κλισούρα και τα πλούσια μεσολιθικά και νεολιθικά ευρήματα από το σπήλαιο Franchthi.

 

 


Το  Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου διαθέτει μια απίστευτη συλλογή μυκηναϊκών αντικειμένων, όπως κεραμικά, τοιχογραφίες, σφραγίδες, ελεφαντόδοντα και όπλα.

 

Άξιο αναφοράς είναι το αρχαιότερο έκθεμα του μουσείου, το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από τις βραχοσκεπές στο φαράγγι της Κλεισούρας στην Πρόσυμνα (32000-21000 π.Χ.).

 


Πολύτιμο έκθεμα θεωρείται και η πανοπλία των Δενδρών, ένα σύνολο από πλήρη χάλκινη πανοπλία του 15ου αιώνα που ανασκάφηκε από έναν τάφο θαλάμου στην κοντινή πόλη κοντά στην αρχαία Μιδέα.

Η πανοπλία εκτίθεται σε ξεχωριστή περίοπτη προθήκη μαζί με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά κτερίσματα του τάφου στον οποίο βρέθηκε, εξαρτήματα του οπλισμού του πολεμιστή, χάλκινα σκεύη και πήλινα αγγεία.

 


Στοιχεία για την αρχαϊκή λατρεία στην Ακρόπολη της Εποχής του Χαλκού στα Τίρυνθα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, με τη μορφή μιας σειράς από περίεργες πήλινες μάσκες - που θεωρούνται πρώιμες απεικονίσεις γοργόνων - και αναθηματικές ασπίδες από πηλό που απεικονίζουν σκηνές μάχης.


Ένθρονες γυναικείες θεότητες, αναθέτριες, ένας ασπιδοφόρος ιππέας, μικρογραφικά αγγεία, άνθη, καρποί και στεφάνια,
σχετίζονται με τη λατρεία της Ήρας, ενώ χάλκινα ομοιώματα κρανών και κνημίδας και τμήματα κρατήρων του 5ου αι. π.Χ. με αφιερωματικές επιγραφές συνδέονται με τη λατρεία της θεάς Αθηνάς


Άξιες αναφοράς είναι οι περίφημες πήλινες αναθηματικές ασπίδες με μυθολογικές σκηνές, καθώς και τα πήλινα τελετουργικά προσωπεία,
 του 7ου αιώνα π.Χ., από τον λεγόμενο «Βόθρο» της Τίρυνθας καθώς και ο χάλκινος κούρος από το Κεφαλάρι του Άργους (560-540 π.Χ.).

 Άλλα αρχαϊκά και κλασικά ευρήματα προσφέρουν πληροφορίες για την υλική κουλτούρα της Ασίνης, της Ερμιόνης και της Επιδαύρου!

 

Πληροφορίες:

Πλατεία Συντάγματος, 21100 Ναύπλιο

Τηλ.: 27520 27502

Ωράριο λειτουργίας μουσείου

Δευτέρα – Κυριακή: 8:30-16.00 (Τρίτη:Κλειστά)

Πηγή: www.facebook.com/ASCSAthens/

https://www.nafplio.gr/moyseiamenu/arxaiologikommenu.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου