Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας "ξαναζωντανεύουν" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο




Η προετοιμασία τελείωσε (δείτε το βίντεο) και τα 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ. βρίσκονται έτοιμα προς τέρψην και ψυχαγωγία των επισκεπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου!

Το μουσείο φιλοξενεί τη νέα περιοδική έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας» που ανοίγει αύριο τις πύλες της στο κοινό, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020.

 

Η έκθεση επιχειρεί να ρίξει φως στον  νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών με έργα τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

 

Με ένα ψηφιδωτό από λαμπρές μάχες, θρύλους και δοξασίες, αλλά και  αναφορές στην τραγωδία, την ποίηση και την ιστοριογραφία, η αφήγηση του μουσείου μας μεταφέρει περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων, χωρίς να ακολουθεί τα στερεότυπα της ιστορικής αναπαράστασης των μαχών.

 


Άξια αναφοράς είναι η συμμετοχή στην έκθεση μιας προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica).

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι Περσικοί Αγώνες αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες προασπίστηκαν την ελευθερία τους με ενότητα και πλήρη συνείδηση της εθνικής τους ταυτότητας, με τις επιχειρήσεις της περσικής αυτοκρατορίας στον Ελλαδικό χώρο (490-479 π.Χ.). Επίσης,  αντανακλούν τη σφοδρή σύγκρουση δύο αντιθετικών πολιτικών συστημάτων και την αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών: Ο μυστικισμός της Ανατολής που αγνοεί την ανθρώπινη ουσία και από την άλλη η ανθρωποκεντρική πνευματική αρχή του Ελληνικού Κόσμου.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πολεμική εξάρτυση των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κράνος του Μιλτιάδη, αιχμές βελών από το πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών, θραύσματα αγγείων με ίχνη καύσης από την πυρπόληση της Αθήνας από τους Πέρσες και επιγραφές που θυμίζουν γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων.

 

Η πτυχή της παρέμβασης του θείου αναδεικνύεται παρουσιάζοντας τις μυθικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες θεοί και θνητοί συνέργησαν για την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης, βασισμένης στο αξιακό σύστημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

 

Στην έκθεση αντικατοπτρίζεται και ο  απόηχος των Περσικών Πολέμων μέσα από  την εικονιστική τέχνη –αρχαία και σύγχρονη– και η ιδεολογική τους σημασία.

 

Ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει στον χρόνο παρατηρώντας το χάλκινο σύμπλεγμα του αλόγου με τον αναβάτη από το Αρτεμίσιο, εμπλεκόμενος στο διάλογο με  πέντε αριστουργηματικά αγγεία με παραστάσεις αθλητικών και μουσικών αγώνων.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο 512 σελίδων, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που περιλαμβάνει 18 δοκίμια έγκριτων επιστημόνων στον χώρο της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης, που αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους οι Μεγάλες Νίκες των Περσικών Πολέμων επηρέασαν την πολιτική, την κοινωνία και την τέχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου