Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Σταμάτησαν δημοπρασία αρχαίων νομισμάτων και επέστρεψαν στην Ελλάδα

 


​Στο "σφυρί" παραλίγο να βγουν πέντε σπάνια αρχαία αργυρά νομίσματα, σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, αλλά τελικά επαναπατρίστηκαν. Τα τρία, από αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο και επέστρεψαν στην χώρα μας στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο. Πλέον φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο συνέδραμε στην ταύτισή τους.


Τα νομίσματα είναι ένας στατήρας Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και ένας στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου.

 


Το εγχείρημα της επιστροφής τους επετεύχθη χάρη στην εξάρθρωση, τον Οκτώβριο του 2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που είχε έδρα την Ελλάδα και πλοκάμια σε πολλές άλλες χώρες και σχετιζόταν με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

 
« Εις χείρας των εμπλεκομένων στην οργάνωση είχαν κατασχεθεί, εντός Ελλάδας, 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 33 αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εξαγάγει παρανόμως από τη χώρα»
αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 


Συγκεκριμένα, τα ίχνη της οργάνωσης εντοπίστηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, η οποία είχε διοχετεύσει από προς πώληση σε οίκους δημοπρασιών με έδρα τη Ζυρίχη και το Μόναχο.


Με την ενεργοποίηση και της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών υλοποιήθηκαν ενέργειες προς τις αρμόδιες ελβετικές και γερμανικές δικαστικές Αρχές για να να παραδοθούν τα παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά.

Μάλιστα, είχαν επιστραφεί πριν ένα χρόνο δύο ακόμη αργυρά νομίσματα από τη Ζυρίχη, ένα τετράδραχμο Αθηνών «Νέας Τεχνοτροπίας», με χρονολογία κοπής το 136 π.Χ., και ένα τετράδραχμο Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα νομισματοκοπείου Σιδώνας, με χρονολογία κοπής περί τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Τα δύο νομίσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου