Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Απόσπαση αρχαιοτήτων στον Σταθμό Αγίας Σοφίας- Το αντεπιχείρημα του ΥΠΠΟΑ για τα αρχαία στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης







 Στην αντεπίθεση φαίνεται πως περνά το υπουργείο Πολιτισμού με ανάρτησή του, πριν λίγο σχετικά με την εύρεση και την απόσπαση αρχαιοτήτων από τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Ως αντιπαράαδειγμα προβάλλει την περίπτωση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Σταθμό Αγίας Σοφίας για να απαντήσει στις κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών για την μεταφορά των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται  στην ανάρτηση τα εξής: «βρέθηκαν και αποσπάστηκαν το διάστημα Ιούνιος 2017-Ιούνιος 2018 στον σταθμό Αγίας Σοφίας, (περίπου 300 μ. ανατολικότερα του σταθμού Βενιζέλου) αρχαία, οπωσδήποτε σημαντικότερα αυτών του σταθμού Βενιζέλου. Ωστόσο τότε δεν υπήρξαν ούτε προσφυγές ούτε διαμαρτυρίες από εκείνους, που τώρα διαμαρτύρονται για την προσωρινή μετακίνηση αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου. Προφανώς και στην περίπτωση του σταθμού Αγία Σοφία η προσωρινή απομάκρυνση αρχαίων αποτελούσε την μόνη τεχνική λύση».

Στη συνέχεια οι αναγνώστες παραπέπονται στην ανοικτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ, με αφορμή την «μεγάλη παραπληροφόρηση που αναπτύχθηκε, ακούσια ή εκούσια, για το θέμα», την οποία μπορέιτε να διαβάσετε : https://bit.ly/3kmGyL8

Στην επιστολή αναφέρεται το χρονικό της υπόθεσης από το 2014, οι σχετικές αντιπαραθέσεις, τίθενται θέματα ασφάλειας, αντεπιχειρήματα περι απειλής της αυθεντικότητας των μνημείων, ενώ υποστηρίζεται ότι  η προσωρινή απόσπαση δεν αίρει τη δυνατότητα καταχώρησης των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου στα μνημεία της UNESCO.  Χαρακτηριστικά υποστηρίζεται από το υπουργείο ότι "μνημεία εξαιρετικής σπουδαιότητας και σημασίας για την Παγκόσμια Κληρονομιά έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ακόμη και εάν έχουν μεταφερθεί σε άλλη θέση όπως π.χ. το Abu Simbel στην Αίγυπτο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου