Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Αλληλόδραση με τους επισκέπτες σε ψηφιακή έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης!




Μια διαδραστική ψηφιακή έκθεση με εκθέματα αλλά και συνθέσεις των επισκεπτών δημιουργεί και συνεχώς ανανεώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από το πρώτο lockdown.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αποσκοπώντας στην διατήρηση της σχέσης με το κοινό του διάνοιξε ψηφιακά «παράθυρα» επικοινωνίας με τους πολίτες που «έμεναν σπίτι» με στόχο την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορονοϊού!

Πρόκειται για τη διαδικτυακή δράση με τίτλο, «Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια  μένουν» ‒παραφράζοντας τον στίχο τραγουδιού του αείμνηστου θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Νίκου Παπάζογλο.

 Μέσα από την δράση αυτή το μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες να λάβουν μέρος στην ομώνυμη ψηφιακή έκθεση, την  οποία εμπλουτίζουν οι ίδιοι με έργα-εκθέματα τους.

Συγκεκριμένα, η δράση έχει ως εξής: 

Το μουσείο επιλέγει αρχαιότητες από τις συλλογές του ένα έκθεμα και καλεί τους φίλους του να αναζητήσουν στο σπίτι τους κάτι που μοιάζει (λίγο ή πολύ!) με αυτές, ένα σύγχρονο αντικείμενο από την καθημερινή τους ζωή.

Στη συνέχεια θα πρέπει να το αποτυπώσουν με τον φωτογραφικό φακό ή το κινητό τους και να στείλουν τις φωτογραφίες τους στο μουσείο!

Επιδίωξη είναι να δοθεί η ευκαιρία στους διαδικτυακούς επισκέπτες του μουσείου, να γνωρίσουν μερικές από τις αρχαιότητες των συλλογών του και να προβληματιστούν  για το «πως κάποια αντικείμενα μπορεί να έχουν αλλάξει όνομα, υλικό, σχήμα ή χρήση στο πέρασμα των αιώνων, αλλά με κάποιον τρόπο παραμένουν ίδια και οικεία…».

Από την μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού στο εγχείρημα έχει προκύψει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την συσχέτιση ενός πήλινου ειδωλίου πετεινού του 4ου αι. π.Χ. με έναν σοκολατένιο πασχαλινό κόκορα, ενός σιδερένιου ομοίωμα σούβλας από την αρχαϊκή Σίνδο με τις σύγχρονες σούβλες για το ψήσιμο κρέατος, ενός μαγιάτικου στεφανιού από ένα χρυσό ανθισμένο στεφάνι μυρτιάς του 325-300 π.Χ., τα είδη καλλωπισμού της αρχαιότητας με τα σημερινά κ.ά..

Μπείτε στη σελίδα του μουσείου https://www.amth.gr/exhibitions/temporary/ola-ston-hrono-allazoyne-ki-ola-ta-idia-menoyn και μείνετε συντονισμένοι γιατί το περιεχόμενο της έκθεσης θα εμπλουτίζεται συνεχώς έως τις 31 Μαΐου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου