Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Το Μουσείο Μπενάκη παραμένει ανοιχτό... στις οθόνες σας!

 



Τ
ο μουσείο έκλεισε, ζήτω το εικονικό μουσείο! Σε αυτήν την λύση κατέφυγαν  και στην πρώτη φάση της πανδημίας, κατά το μέτρο του απαγορευτικού τα περισσότερα μουσεία διεθνώς!

Στο πλαίσιο των πρόσφατων μέτρων προστασίας για την πανδημία το Μουσείο Μπενάκη, όπως και τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας θα παραμείνει κλειστό για το κοινό έως 30 Νοεμβρίου 2020. Ωστόσο η δυνατότητα των εικονικών περιηγήσεων 360ο μας αφήνει να βρεθούμε νοερά στον εκθεσιακό χώρο.

Αφού εισέλθουμε τον ιστότοπο 
benaki.org,μπορείτε με εικονική περιήγηση να ξεναγηθείτε στους εκθεσιακούς χώρους των τριών επιπέδων του μουσείου αλλά και στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα, στο Μουσέιο Ισλαμικής Τέχνης, στο Εργαστήρι του Γιάννη Παππά.

 


 

Εκτός από την αίσθηση της όρασης θα ικανοποιηθεί και η αίσθηση της ακοής,  καθώς διατίθεται και ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες, πατώντας επάνω στην σήμανση κάποιων έργων

Σας προτείνουμε  την έκθεση για την Επανάσταση του 1821, που φιλοξενείτε στο τρίτο όροφο του μουσείου https://www.benaki.org/virtual/kentriko/3rd_floor/ Πίνακες ζωγραφικής, κειμήλια  από τις συλλογές του μουσείου  προσφέρουν ένα ταξίδι σε αυτή την μαχητική περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

Χάρη στην ηχητική ξενάγηση μπορείτε να απολαύσετε την περιγραφή  για παράδειγμα του πίνακα, τους συμβολισμούς που φέρει (π.χ. για την σημαία της Ύδρας),  να μάθετε για τον καλλιτέχνη αλλά και για τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέεται.

 Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το τηλεσκόπιο της Μπουμπουλίνας, μάλλον από το πλοίο Αγαμέμνων που συμμετείχε στον αποκλεισμό του Ναυπλίου, που έλαβε το τίτλο της ναυάρχου από τον Τσάρο μετά το θάνατό της. Πολύ ενδιαφέρουσα θα βρείτε την διαπλοκή της Τέχνης με την ιδεολογία, με ενδεικτικό παράδειγμα την μπρούτζινη μικρογραφία «οι αδελφοί Κανάρη» με τις μορφές πυρπολητών, αφού η ελληνική επανάσταση αποτελούσε σημείο αναφοράς σε ιδεολογικό επίπεδο και για τον ιταλικό αγώνα, καθώς υπήρξαν σημεία τομής μεταξύ των δυο εθνών η προσπάθεια αυτοδιάθεσης και ο αλυτρωτισμός.

Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να αντλήσετε πληροφορίες για λιγότερο γνωστά ιστορικά γεγονότα όπως η μάχη της Αράχοβας που έφερε την νίκη στον Καραϊσκάκη, μέσα από το «Τρόπαιο  του Kαραϊσκάκη στην Aράχοβα, υδατογραφία του Αθανάσιου Ιατρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου