Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Γιατί επέλεξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δυο μαρμάρινες σαρκοφάγους για εκθέματα του μήνα;

 


 


Μια θλιβερή ιστορία πονεμένων γονιών κρύβουν τα «εκθέματα του Νοεμβρίου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης! Δύο μαρμάρινες σαρκοφάγοι, παραγγελία του Αντώνιου Αττικού και της συζύγου του για τα τέσσερα παιδιά τους έχουν περίοπτη θέση στο μουσείο αυτό τον ιδιαίτερο μήνα που τα μουσεία της χώρας είναι κλειστά, ενώ η χώρα μπαίνει σε lockdown!

Ωστόσο, οι φιλότεχνοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα ιδιαίτερα αυτά εκθέματα από την ιστοσελίδα του μουσείου. Πρόκειται λοιπόν για μαρμάρινες σαρκοφάγους που εντοπίστηκαν  μπροστά από την Κασσανδρεώτικη Πύλη (πλατεία Σιντριβανιού), στα ανατολικά τείχη της Θεσσαλονίκης.



Τις ανατριχιαστικές αυτές λεπτομέρειες γνωρίζουμε από την επιγραφή που φέρει η μπροστινή όψη του χείλους των σαρκοφάγων  με τα ονόματα τόσο των νεκρών παιδιών όσο και των ζώντων γονέων τους. Το εύρημα αυτό μαρτυρά τη λυπηρή αυτή θέση βρέθηκαν οι δύο γονείς να δαπανούν χρήματα για τις σαρκοφάγους των παιδιών τους.

Η μια σαρκοφάγος ανήκει στα τρία κορίτσια έχει στην όψη της θήκης δύο κόγχες (ναΐσκους) με ανάγλυφες απεικονίσεις, με την Αφροδίτη και την  Άρτεμη σε κυνήγι.

Στο κάλυμμα της σαρκοφάγου παρουσιάζεται ο Έρωτας, που κρατά καλάθι με καρπούς πάνω από το κεφάλι, και η Ψυχή που κρατά παπαρούνα. Η σαρκοφάγος φέρει συμβολισμού για τη νεότητα, την αγνότητα, την ομορφιά, τη ζωή και τις χαρές που δεν πρόλαβαν να ζήσουν τα νεαρά κορίτσια.



Στον  γιό της οικογένειας ανήκει η δεύτερη σαρκοφάγος στην οποία παρουσιάζεται ως ήρωας ιππέα, μαζί με σκύλο και κάπρο. Δυο ακόμη νεαρές ανδρικές μορφές  βρίσκονται στα ακρωτήρια της θήκης.

Μείζονος αισθητικής αξίας είναι οι ανάγλυφες παραστάσεις της κύριας όψη της θήκης της σαρκοφάγου και των ακρωτήρια του καλύμματος, εξυμνώντας σωματικές και πνευματικές αρετές των εκλιπόντων σε μια προσπάθεια των γονέων να διαφυλάξουν τη μνήμη των παιδιών τους, που έφυγαν πρόωρα.



Οι ανάγλυφες απεικονίσεις, αν και μικρού μεγέθους, είναι καλής ποιότητας, και οι λεπτομέρειες έχουν αποδοθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια. Οι σαρκοφάγοι αποτελούν προϊόντα εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης και χρονολογούνται στο 150-175 μ.Χ. Μπορείτε να δείτε τις σαρκοφάγους στη μόνιμη υπαίθρια έκθεση «Μνήμη και… Λίθοι».

Πηγή: https://www.amth.gr/exhibitions/exhibit-of-the-month/oi-dyo-sarkofagoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου