Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΟΜΟΝΟΙΑ 2021:Ένα εικαστικό ημερολόγιο τοίχου μας φέρνει πιο κοντά στην Αθήνα

 


Το «κακό» του 2020 έρχεται να «ξορκίσει» ένα ξεχωριστό ημερολόγιο: Με την ευχή ο νέος χρόνος να μας φέρει ξανά στους δημόσιους χώρους της Αθήνας και να είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε «ανέφελλοι» τον μοναδικό αττικό φως, το  ημερολόγιο της εικαστικού Αρτέμιδος Χατζηγιαννάκη έχει ως πυρήνα την καρδιά της πόλης, την πλατεία Ομονοίας!

 


Τ
ο εν λόγω ημερολόγιο θα μας θυμίζει όλον τον χρόνο εκτός από τις ημέρες που περνάνε, την αγάπη μας για την Αθήνα. Το μέλλον της συνδέεται με το παλιό, μέσα από 12 νοσταλγικά θέματα από το πρόσφατο παρελθόν της Ομόνοιας και τα συνοδευτικά κείμενα με τις γλαφυρές περιγραφές του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου. Και ταξιδεύουμε στον χρόνο…. 


Θαυμάζουμε τις μορφές της πλατείας στη δεκαετία του ’50 και του ’60, νιώθουμε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των γύρω δρόμων, παρατηρούμε το παλιό σιντριβάνι, νιώθουμε την βοή από το καφενείο Νέον, παρατηρούμε το ψηφιδωτό: τον γυάλινο Δρομέα, τους μικροπωλητές, τα περίπτερα, τις κυλιόμενες σκάλες, τους τροχονόμους, τις φωτεινές επιγραφές, τα παλιά τραμ…Όλα αυτά τα στοιχεία συγκροτούν τη νεότερη μυθολογία της ιστορικής πλατείας.

 


Το ημερολόγιο κυκλοφορεί δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά, σε μετάφραση
Jonh Davis) και η αξία του είναι συλλεκτική. Η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, με την τέχνη της υδατογραφίας και την εξαιρετική χρήση του χρώματος, μας δίνει ζωγραφικά έργα που εμπλουτίζουν την εικαστική ιστορία της Αθήνας.

 

Μέσα από την δίνει της πανδημίας επιβίωσε το εγχείρημα της κας. Χατζηγιαννάκη, να εκθέσει τα έργα της, ένα κομμάτι από την καρδιά της: «Η ιδέα της Ομόνοιας ξεκίνησε ως θέμα  ατομικής έκθεσης ζωγραφικής, που θα πραγματοποιείτο εντός του 2020 σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, σε επιμέλεια του Νίκου Βατόπουλου και σε συνέχεια της μέχρι τότε συνεργασίας μας για την Αθήνα  του ’60. Πέρασε από τις συμπληγάδες του πρώτου και του δεύτερου εγκλεισμού, δοκιμάσθηκε από τις αμφιθυμίες και τις ματαιώσεις των ενδιάμεσων μηνών, αλλά τελικά, κατόρθωσε  - όπως η τέχνη πάντα βρίσκει τρόπο να τρυπώνει - να μετουσιωθεί σε ημερολόγιο και να γίνει ένα ευφρόσυνο μήνυμα για την καινούργια  χρονιά. Με την προσμονή και την ελπίδα που φέρνει ένας  νέος  χρόνος και με αφετηρία ο καθένας την δική του Ομόνοια, το δικό του σημείο μηδέν για κάθε επανεκκίνηση, καλωσορίζουμε τον νέο χρόνο για να ξαναχαράξουμε  διαδρομές μέσα στον συλλογικό χώρο, αυτή την φορά με περισσότερη κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη».

 

«Η Ομόνοια ως διαχρονική ιδέα και σταθερή στον χρόνο αστική εμπειρία είναι συνυφασμένη με την πορεία της Αθήνας στον χρόνο», σημειώνει ο Νίκος Βατόπουλος. «Με χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη να συνοδεύσω με μικρά κείμενα τα εικαστικά έργα της με θέμα όψεις της πλατείας Ομονοίας και των πέριξ, καθώς πιστεύω ότι η συγκεκριμένη θεματολογία αποτελεί πηγή συγκίνησης και συνδέεται με βιώματα και αφηγήσεις. Ο αθηναϊκός κόσμος που πηγάζει από την τέχνη της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη είναι αισθητικά ευφρόσυνος και συναισθηματικά ενεργός. Οι νοσταλγικές όψεις της Ομόνοιας μεταφέρουν στο σήμερα τη διαρκή αγάπη για την Αθήνα και την επιθυμία να είναι κανείς συγκινησιακά παρών».

 

Το ημερολόγιο «Ομόνοια» διατίθεται στην τιμή των 10,00 ευρώ μέσω παραγγελιών στο notarte1711@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-3304759 καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου