Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Μια κιβωτός Μνήμης για να μην επαναληφθούν άλλα εγκλήματα


Φόρο τιμής και μια απόπειρα προσέγγισης ενός «τραύματος» αποπειράται το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, σ έναν χώρο που συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου  1943, με την εκτέλεση 696 ανδρών, ενώ μια ηλικιωμένη ποδοπατήθηκε κατά λάθος στην έξοδο των γυναικόπαιδων από το καιόμενο σχολείο.

πηγή : https://www.dmko.gr/photo-gallery/



πηγή : https://www.dmko.gr/photo-gallery/
της Μαρίας Αλιμπέρτη

Σε αυτή τον χώρο «παίχτηκε» η πρώτη πράξη του δράματος της ναζιστικής βαναυσότητας σε βάρος των κατοίκων των Καλαβρύτων:  Με τρόπο παραπλανητικό χώρο εκεί, στο Δημοτικό Σχολείο, που το αρχικό κτίριο είχε ανεγερθεί με δωρεά του εθνικού ευεργέτη του Ανδρέα Συγγρού, συγκέντρωσαν  και διαχώρισαν τις οικογένειες, άνδρες από γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους- ενώ ακολούθησε ο φρικτός εγκλεισμός των γυναικόπαιδων που κόντεψαν να καούν ζωντανοί και στη συνέχεια ο βίαιος απεγκλωβισμός τους. Σαν ορμητικός χείμαρρος, με κλάματα και αλαλαγμούς βγήκαν οι εγκλωβισμένοι, ενώ οι στρατιώτες εξακολουθούσαν να τους απειλούν με προτεταμένα τα όπλα, όπως περιγράφεται στην έκδοση του μουσείου.

πηγή : https://www.dmko.gr/photo-gallery/

Το κτίριο κάηκε ολοσχερώς, αλλά μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με το  αρχικό σχέδιο και αργότερα κηρύχθηκε ιστορικό και διατηρητέο  μνημείο.  Ο χώρος αυτός έμελλε να γίνει το «σπίτι των ηρώων μας», όπως αναφέρουν οι Κλαβρυτινοί, των αδικοχαμένων ανθρώπων τους  και η «κιβωτός της ιστορίας» του μαρτυρικού τόπου που κρατά ζωντανή την μνήμη.

«Εδώ, η ιστορία είναι παρούσα και γονιμοποιεί το παρόν , η μαρτυρία είναι βοώσα και προσφέρει παροτρύνσεις , η αξιοπρέπεια  και η ελευθερία εμπνέουν και διδάσκουν: αντίσταση και διαμαρτυρία ενάντια στο έγκλημα, στη βία και το φασισμό».

πηγή : https://www.dmko.gr/photo-gallery/

Η αφήγηση του μουσείου αρχίζει με τα προπολεμικά χρόνια, περνά στην περίοδο του γερμανικού ζυγού μέχρι το 1943 με τις αντιστασιακές πράξεις κατά του χιτλερικού επεκτατισμού και τις ανθρωποσφαγές, στην καταστροφή που υπέστη η περιοχή, καταλήγοντας στην μαύρη ημέρα του ολοκαυτώματος. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες διασωθέντων που έχουν καταγραφεί και συνεπέρνουν τον επισκέπτη σε αυτή την συναισθηματική φόρτιση. Ο επισκέπτης καταλήγει στην πέμτπη αίθοθσα  στο «Πάνθεον των Καλαβρυτινών ηρώων, με τα πορτραίτα των θυμάτων, όσα έχουν διασωθεί.

Πολύτιμο υλικό από βιώματα αυτοπτών μαρτύρων από αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας διαθέτει το μουσείο. Οι μαρτυρίες έχουν καταγραφεί με  οπτικοακουστικά και συνιστούν ένα αξιόλογο αρχείο το οποίο δημιουργήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στόχος είναι  να καλύψει τις ανάγκες πληροφόρησης-γνώσης-έρευνας που σχετίζονται με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και διατίθενται  διαδικτυακά σε θέματα.




Μοναδικά αποδίδει των πόνο των θυμάτων  το γλυπτό έργο  «ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ», Νίκου Δημόπουλου, το οποίο εκτίθεται  στο προαύλιο του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Το εν λόγω έργο απεικονίζει μια γυναίκα να σύρει τον εκτελεσθέντα-νεκρό άνδρα της υπό το γεμάτο πόνο βλέμμα των παιδιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δωρεά της οικ. Ανδρέα Βαρελόπουλου.

πηγή : https://www.dmko.gr//



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου