Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Δυο μεγάλα αρχαία θέατρα που θα ενισχύονται με το ΠΕΠ Πελοποννήσου

 



Δίχτυ προστασίας δημιουργείται για τα δυο αρχαία θέατρα στη Μεγαλόπολη και  στη Σπάρτη, δύο σημαντικών αρχαίων πόλεων της Πελοποννήσου, καθώς αυτά εντάχθηκαν στη λίστα με τα 10 έργα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, για την  «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω μνημεία αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου κόσμου.

 

 Από τον συνολικό προϋπολογισμό 11,4 εκ. ευρώ, τα 481.602 ευρώ θα διατεθούν σε έργα αποκατάστασης και προσβασιμότητας στο αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης και τα 1.600.000 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης στο θέατρο της αρχαίας Σπάρτης.  

 Εργασίες

Το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης – φάση α΄: Αποκατάσταση των κερκίδων Β και Γ, βελτίωση προσβασιμότητας» υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Το εν λόγω αρχαίο θέατρο μαζί με το Θερσίλειο βουλευτήριο, την Αγορά, τα Ιερά, τη Φιλίππειο Στοά αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. για την Μεγάλη Πόλη και το Αρκάδων Κοινό.

πηγή: https://www.megalopoli.gov.gr/
Η ιστορία του θεάτρου

Σήμερα σώζονται οι κατώτερες σειρές της πρώτης από τις συνολικά τρεις ζώνες εδωλίων καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα του αυθεντικού αρχαίου οικοδομικού υλικού, ιδιαιτέρως στις κερκίδες Β και Γ, οι οποίες και επιλέχθηκαν με βάση το κριτήριο αυτό για τη φάση Α΄ αποκατάστασης του μνημείου. Εκτιμάται ότι στο αρχαίο θέατρο μπορούσαν να καθίσουν 18-20 χιλιάδες θεατές.  Εκεί πιστεύεται στη Μεγάλη πόλη φιλοξενούνταν τις συγκεντρώσεις των αντιπροσώπων των 40 πολιχνών, καθώς ακόμη  λάμβαναν χώρα  πολιτικές συγκεντρώσεις της αρκαδικής ομοσπονδίας και θεατρικές παραστάσεις.

Μέσω του ΠΕΠ θα επιδοτηθούν εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ομβρίων υδάτων στο χώρο του κοίλου του θεάτρου, με την κατασκευή κατάλληλου αγωγού παροχέτευσής τους εκτ
ός του χώρου του αρχαίου θεάτρου.
 Ακόμη, προβλέπεται διάδρομος πρόσβασης από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου έως τις θέσεις των θεατών, κατάλληλος για την κυκλοφορία ηλεκτρικού αμαξιδίου που θα μεταφέρει ΑμεΑ.

Πόροι θα διατεθούν για δίγλωσσες πινακίδες πληροφόρησης  που θα περιλαμβάνουν την περιγραφή και την ιστορία του αρχαίου θεάτρου, καθώς και για την έκδοση δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου –και φυλλάδιου σε γραφή Braille – για τις εργασίες που θα εκτελεσθούν στο πλαίσιο της προτεινόμενης Πράξης.

πηγή: https://www.diazoma.gr/


Το έργο  «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης», με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας έχει αντικείμενο την αποκατάσταση του θεάτρου. Το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης που χρονολογείται την ύστερη ελληνιστική εποχή στην πρώιμη ρωμαϊκή και πιθανότατα στο 30-20 π.Χ.. Το αρχαίο θέατρο εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης και αποτελεί μέρος ενός μνημειακού συνόλου μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας της αρχαίας Σπάρτης, θα συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με το «Διάζωμα» το θέατρο διέθετε 9 κερκίδες με 32 σειρές εδωλίων στο κάτω κοίλο και 16 κερκίδες με 17 σειρές εδωλίων στο επιθέατρο, με αποτέλεσμα να έχει δυνατότητα   χωρητικότητας έως 17.000 θεατές.

Το ιδιαίτατο χαρακτηριστικό του ήταν η χρήση ξύλινης κινητής σκηνής, η οποία μετακινούνταν με ρόδες κατά μήκος ενός τριπλού λίθινου διαδρόμου και φυλασσόταν σε ένα κτήριο στη δυτική πάροδο, τη «σκηνοθήκη».

Πηγή: https://www.diazoma.gr/

https://www.megalopoli.gov.gr/component/k2/31-aksiotheata/157-arxaio-theatro-megalopolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου