Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Πως θα γνωρίσουμε το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου


Την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους χώρους του του Παπαστράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου μας προσφέρει η πρωτοβουλία διαδικτυακής αφήγησης της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

To βίντεο μας μεταφέρει την ιστορία της σύστασης του αρχαιολογικού μουσείου όταν τη δεκαετία 1960 έγινε η ανέγερσή του και της Βιβλιοθήκης, με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου, της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων και ευεργετών της Ελλάδας.  Μέσα από τεκμήρια όπως δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης, το βίντεο εξηγεί τους σκοπούς της δημιουργίας του, την συμβολή προσωπικοτήτων  και αναλύει την σύνδεση με την Βιβλιοθήκη. Το μουσείο που λειτουργεί από 1969 στο ίδιο κτίριο και από 1984 στεγάζει αποκλειστικά τα αρχαιολογικά εκθέματα αφού μεταφέρθηκε η Βιβλιοθήκη.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το μουσείο ως άλλη «κιβωτός» της πολιτιστικής μας κληρονομιάς φυλάσσει αρχαιολογικούς θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή (7χιλιάδες π.Χ.) έως το τέλος της ρωμαιοκρατίας στο ελλαδικό χώρο (4ος αι. μ.Χ.).



Στο αύλειο χώρο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες, ενώ το μουσείο καλωσορίζει τον επισκέπτη σε ένα νοερό ταξίδι στον αρχαίο κόσμο και στην μυθολογία της περιοχής. Οι μουσειακές αίθουσες φιλοξενούν τεκμήρια της Νεολιθικής και Μυκηναϊκής εποχής χάλκινα αντικείμενα, αγαλματίδια όπως του Μελέαγρου, της Αφροδίτης και του Έρωτα, όπλα, υδρίες και άλλα αγγεία, ζωόμορφα σκέλη σκευών και πολλά ακόμα από τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, την Καλυδώνα, την Στράτο, την Αρσινόη και αλλού

 

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν  η Επιτύμβια στήλη του Κριτόλαου(2ος αι. π.Χ.) από το αρχαίο Τριχόνειο με μοναδικής τεχνικής ανάγλυφα κα η στήλη από αμμόλιθο από τη Βλαχομάνδρα Ναυπακτίας (του 7ου αι. π.Χ.) σε αχαϊκό αλφάβητο.

 

Τα ευρήματα προέρχονται   από το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στον Αστακό, σύνολα μυκηναϊκής κεραμικής από τους τάφους στον Άγιο Ηλία Αιτωλικού, χάλκινα όπλα από το Λιθοβούνι Μακρυνείας, καθώς επίσης πρωτογεωμετρικά και γεωμετρικά  πήλινα αγγεία και χάλκινα σκεύη από τα νεκροταφεία της Παλαιομάνινας και της Σταμνάς (9ος – 8ος αι. π.Χ.).
Επίσης, το μουσείο διαθέτει τη συλλογή από αντικείμενα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων (πήλινα αγγεία, ειδώλια, χάλκινα σκεύη και μικροαντικείμενα), τα οποία προέρχονται από εκτεταμένα νεκροταφεία πολλών πόλεων, όπως π.χ. Ναυπάκτου, Στράτου, Αρσινόης, Λιθοβουνίου, κ.ά.
 (5ος αι. π.Χ. – 2ος αι. μ.Χ.).

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πήλινα αγγεία και χάλκινα αντικείμενα από την πρωτογεωμετρική και ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας Καλυδώνας, η μαρμάρινη θύρα και εννέα λίθινες προτομές και κεφαλές θεών και ηρώων (Ηρακλέους, Έρωτος, Αφροδίτης armata, Διός, Μελεάγρου, κ.ά.), από το Ηρώο της πόλης, κορμοί γυναικείων αγαλμάτων από τη Στράτο και το Τριχόνειο (σημερινή Γαβαλού), καθώς επίσης δύο ακρωτήρια από το Ηρώο της Αλυζίας (σημερινή Κανδήλα). 

Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες και έναν μικρό προθάλαμο.  Από ότι φαίνεται από την παρουσίαση τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθεται σε παλιές βιτρίνες χωρίς σύγχρονη μουσειολογική μελέτη για την ανάδειξη του πολιτιστικό πλούτου και την προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού στο μουσείο.

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/, https://drw.gr/mouseio_aginiou/, https://www.agriniopress.gr/arxaiologiko-mouseio-agriniou-gea/, https://www.gnoristetinellada.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου