Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Επιτέλους προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών!

 


 Ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, αναπηριών δεξιοτήτων πραγματοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Σε μια δυτική και ευνομούμενη κοινωνία οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε βέβαια να είχαν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί προ πολλού, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ... Πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών είναι προσβάσιμο  και για  τα άτομα  με κινητικές δυσκολίες αλλά και για τα άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης, μέσω ψηφιακής εικονικής περιήγησης. Η εφαρμογή άρχισε όχι μόνο με έντυπο υλικό σε γραφή Braille και πινακίδες, αλλά και με το πρόγραμμα απτικής ξενάγησης και επίσκεψη. Επίσης διατίθεται ειδικό ηλεκτροκίνητο όχημα, για άτομα με αδυναμία στην κίνηση.



Με τους προαναφερόμενους τρόπους συγκεντρώνεται διάχυτη πληροφορία για τα εκθέματα (μνημείο, λεζάντα, σημείο εντοπισμού στον χώρο) και παρουσιάζονται στην  οθόνη υπολογιστή και κινητού/tabletΣύντομα θα είναι διαθέσιμα βίντεο στην ελληνική και αγγλική νοηματική γλώσσα. Ακόμη θα παρέχονται η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων εκθεμάτων μικρών διαστάσεων, τα οποία ο χρήστης θα μπορεί να περιστρέφει ή να μεγεθύνε. Επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπρόσθετο ερμηνευτικό υλικό, όπως εικόνες, κειμενική πληροφορία και συνδέσμους. Με τον τρόπο αυτό, οι φυσικοί και ψηφιακοί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ποικιλοτρόπως το άγαλμα του Ηνιόχου, τους δίδυμους Κούρους του Άργους, τη Σφίγγα των Ναξίων και τα υπόλοιπα εμβληματικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, ακόμη και αυτά που ο μέσος επισκέπτης δεν είναι δυνατό να απολαύσει λόγω του μικρού μεγέθους του, όπως το περίφημο έλασμα με τον Οδυσσέα και το κριάρι.


Οι εφαρμογές συμμορφώνονται με τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (WCAG 2.0), ώστε το περιεχόμενό τους να είναι προσβάσιμο από άτομα με κώφωση ή μειωμένη ακοή, αλλά και από ένα ευρύ φάσμα ατόμων με δυσκολίες όρασης ή ομιλίας.

 


Άξιο λόγου είναι ότι το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Το έργο αναμένεται  να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2021.  Στόχος είναι η προώθηση και βελτίωση της εμπειρίας των φυσικών και ψηφιακών επισκεπτών του μουσείου. 

Οι δράσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για «πολιτισμό, φυσικά και αντιληπτικά προσβάσιμο, σε όλους» για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Επιδίωξη είναι  έως το 2025 οι χώροι Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, να είναι απολύτως προσβάσιμοι στο σύνολο της κοινωνίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου