Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Αγγίζουμε την Ιστορία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο





Τις δυνάμεις του ένωσε με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και πλέον προσφέρει την δυνατότητα πρόσβασης από τυφλούς και μερικώς βλέποντες επισκέπτες.
 

 Η  πρώτη τυφλή επισκέπτρια του μουσείου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, Andrea, χειρίστρια του σκύλου οδηγού Mercy  υποδέχθηκαν οι επιμελητές Φίλιππος Μαζαράκης Αινιάν και η Κωνσταντίνα Καλαϊντζή καθώς και η εργαζόμενη  Ματίνα Σαμιώτη. Η Andrea ακολούθησε την απτική διαδρομή αγγίζοντας επιλεγμένα εκθέματα., όπως ανακοινώθηκε από την Σχολής Σκύλων Οδηγών Λάρα στα social media.


 Οι ξεναγοί χρησιμοποιούν τη μέθοδο Loretta Secchi που βασίζεται στο άγγιγμα. Η ιδέα για το εν λόγω πρόγραμμα «άνθισε» από την ανάγκη κάποιων επισκεπτών να αγγίζουν τα εκθέματα, καθώς δεν έβλεπαν!  «Η ακουστική και απτική διαδρομή κάποιες φορές οδηγούν σε δάκρυα χαράς. Άνθρωποι κλαίνε από συγκίνηση όταν πιάσουν για πρώτη φορά εκθέματα, γιατί μέχρι τότε ήταν για εκείνους άβατο. Ευχαριστούμε για την όμορφη εμπειρία!»αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το μήνυμα της Σχολής Λάρα: Προσβάσιμα μουσεία παντού. Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τον πολιτισμό.

 

Ο επισκέπτης με προβλήματα όρασης μπορεί να αγγίξει επιλεγμένα κειμήλια στη μόνιμη έκθεση. Αυτά τα εκθέματα φέρουν ειδική σήμανση. Επίσης, μπορεί να παρακολουθήσει εργαστήριο απτικής διερεύνησης, που περιλαμβάνει και σειρά επιπλέον αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου. Επί τόπου διατίθεται και ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο σε γραφή Μπράιγ και μεγαλογράμματη γραφή.

Το εργαστήριο διαρκεί συνολικά έως δύο ώρες και απαιτείται προσυνεννόηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  καλέσουν σε ώρες λειτουργίας του μουσείου, κάθε μέρα εκτός από Δευτέρα στο τηλέφωνο 210 32 22 266, εσωτερικό 1.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες απτικής διερεύνησης είναι δωρεάν για τα άτομα με προβλήματα όρασης και τυχόν συνοδούς.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω του Cultural Heritage without Borders Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Balkan Museum Network.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου