Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ιστορικός περίπατος για τα Δεκεμβριανά

 


Το κουβάρι της ιστορίας θα ξετυλιχθεί σε μια δυσάρεστη και ντροπιαστική σελίδα του Εμφυλίου μέσα από τον ιστορικό περίπατο που διοργανώνει ο καθηγητής Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

 Μνήμες της πόλης θα ξυπνήσουν την προσεχή Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί  με τον  ιστορικό περίπατο με τίτλο «Δεκεμβριανά. 3-12-1944: Το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος». Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο θα δοθεί έμφαση στο κορυφαίο γεγονός που σηματοδότησε το ξέσπασμα της μάχης της Αθήνας, γνωστής ως Δεκεμβριανά. Θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης, μιλώντας για το συλλαλητήριο που πραγματοποίησε το ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε και τι ακολούθησε μετά από αυτό. Θα  διευκρινιστεί μια σειρά ερωτημάτων, όπως:

 

Τι έγινε το πρωινό της 3ης Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος;

 

Ποιοι πυροβόλησαν εκείνη την ημέρα, πυροδοτώντας την έναρξη των Δεκεμβριανών;

 

Πώς περιέγραψαν την αιματηρή καταστολή του συλλαλητηρίου Έλληνες, Βρετανοί και Αμερικανοί αυτόπτες μάρτυρες από διαφορετικά σημεία της πλατείας;

 

Ποια ήταν τα τέσσερα κρίσιμα κτίρια της πλατείας Συντάγματος και ποιοι στεγάζονταν σε αυτά;

 

Πόσα ήταν τα θύματα του συλλαλητηρίου;

 

Πού βρισκόταν το πολυβολείο του ΕΛΑΣ και γιατί δεν απάντησε στα πυρά;

 

Ποιες ήταν οι άμεσες πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε η καταστολή του συλλαλητηρίου;

 

Συνάντηση 10:30 το πρωί στο Ωδείο Αθηνών (είσοδος από οδό Ρηγίλλης), δείτε τον χάρτη εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/dekemvriana

 

Για να κλείσετε τη θέση σας εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/store/21noe

 

Για την ασφάλειά μας, υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου κατά τη διάρκεια του περιπάτου, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου