Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Body Words : Μια έκθεση με αληθινά σώματα και ανθρώπινα όργανα

 




Σε μια περίοδο που η κοινωνία μας λένε ότι έχει ιατρικοποιηθεί λόγω της πανδημίας, μια έκθεση έρχεται να μας μιλήσει για το ανθρώπινο σώμα, την υγεία και τον οργανισμό μας μέσα από μια επιτυχώς εκλαϊκευμένη μεταφορά της γνώσης. Με άψογη αισθητική πινελιά, τα εκθέματα  που σε άλλες περιπτώσεις και συνθήκες π.χ. νεκροτομείο, θα προκαλούσαν ανατριχίλα, μας φέρνουν πιο κοντά στην επίγνωση της αξίας της Υγείας


Ίσως κάποιους να τους σοκάρεια αλλά τα εκθέματα είναι πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν πλαστινοποιηθεί, μια διαδικασία που εφευρέθηκε από
από τον Δρ Gunther von Hagens το 1977, ενώ εργαζόταν ως ανατόμος στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Πρόκειται για δωρεές οργάνων από ανθρώπους που δήλωσαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους ότι το σώμα τους θα πρέπει να συντηρηθεί  μόνιμα και να διατεθεί μετά θάνατο για την πιστοποίηση ιατρών και την εκπαίδευση των ανθρώπων.

Της Μαρίας Αλιμπέρτη


Ο λόγος γίνεται για την έκθεση
Body Worlds, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα διεθνές εκθεσιακό εγχείρημα που περιοδεύει με σκοπό να αφυπνίσει… Θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως επιστημονικό εργαλείο ή μέρος ενημερωτικής καμπάνιας προκειμένου να «νοιαστούμε» περισσότερο για το σώμα μας.


Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί γιατί παρέχονται σημαντικές πληροφορίες όπως ότι ο ανθρώπινος σκελετός  ζυγίζει μόνος του 7-8 κιλά, εξηγεί πως αλληλεπιδρουν τα λειτουργικά συστήματα μέσα στο σώμα μας καθώς πολλά στοιχεία για την αποτροπή εμφάνισης ασθενειών. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η παροχή των πληροφοριών με τη σωστή παρουσίαση δηλαδή τη δημιουργία ατμόσφαιρας ενός γνωσιακού ταξιδιού, χάρη στο πλούσιο εποπτικό υλικό με ευκρινή τρόπο ανάδειξης (μεγάλη γραμματοσειρά, σωστή στοίχιση κ.ά.). Πιστεύω ότι όχι τυχαία η έκθεση εντυπωσιάζει και προσελκύει νεαρές ηλικίες!


Το περιεχόμενο φαίνεται τεκμηριωμένο και εκτός από την πληροφόρηση, η έκθεση  έχει 
σκοπό την ενεργοποίηση για τον περιορισμό κακών συνηθειών συνειδητών (κάπνισμα ) και ασυνείδητων (άγχος). Επίσης κατευθύνεται σε ζητήματα ευεξίας και ευζωίας. 


Πολύ χρήσιμα είναι και τα
tips που προσφέρει στον επισκέπτη για το πώς για παράδειγμα πρέπει να σηκώνει βάρος χωρίς να τραυματίσει την μέση του ή γιατί πρέπει να αποφεύγει την μονοφαγία. Ενδιαφέρουσα είναι και η προσθήκη ρητών/απόψεων ή σκέψεων γνωστών προσωπικοτήτων κοντά σε εκθέματα ανάλογα με το περιεχόμενο της ενότητας. Ενδεικτικά συγκράτησα του Αριστοτέλη «Η ενέργεια  του νου είναι η ουσία της ζωής» και «Το σώμα σας είναι η άρπα της ψυχής σας. Και έγκειται σε εσάς αν θα αναδείξετε γλυκιά μουσική από αυτό ή μπερδεμένους ήχους» του Χαλίλ Γκιπράν  (Λιβανέζος Αμερικάνος καλλιτέχνης, ποιητής  και συγγραφέας).


Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί τα εκθέματα μέσα στον χώρο σε μαύρο φόντο, με τις παράλληλες βιντεοπροβολές και τις βιτρίνες που περιέχουν ανθρώπινα όργανα αλλά και η προκαθορισμένη διαδρομή διασφαλίζουν στον επισκέπτη ότι θα έχει μετά την επίσκεψη μια νοηματική ενότητα  στο μυαλό του και θα λάβει το σύνολο τους μηνύματος…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου