Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Ένα podcast για την νεοπλατωνική φιλόσοφο, αστρονόμο και μαθηματικό Υπατία





Στην φιλόσοφο, αστρονόμο και μαθηματικό, Υπατία είναι αφιερωμένο το νεότερο αφηγηματικό podcast της σειράς «Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα» που παρουσιάζουν η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Το εγχείρημα αυτής της σειράς υλοποιείται σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

 

Η Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος γεννήθηκε, δίδαξε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (~355-415 μ.Χ.). Με χαρισματικό μυαλό και ισχυρή προσωπικότητα, η Υπατία έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για την προσφορά της στην επιστήμη αλλά και για τις ηθικές αρχές και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης, σε μια εποχή που ήταν πιο συνηθισμένο να μορφώνονται τα αγόρια παρά τα κορίτσια. Ωστόσο εν καιρώ πολιτικών και θρησκευτικών αντιπαραθέσεων στην Αλεξάνδρεια, η Υπατία κατηγορήθηκε άδικα και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.


Σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας συγγράμματα της Υπατίας. Υπάρχουν όμως πολλές αναφορές για τα γραπτά της και διασώζονται έργα άλλων συγγραφέων και ιστορικών σχετικά με τη ζωή της, τη δράση της και τον θάνατό της. 

Για να ακούσετε το νέο αυτό επεισόδιο που προσφέρεται στους φίλους των Φυσικών Επιστημών με δωρεάν ακρόαση:

Δείτε   Ίδρυμα Ευγενίδου εδώ, Spotify εδώ  ΠΙΟΠ εδώ

Για περισσότεραα podcasts   Παραμυθόφωνο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου