Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Βυρωνικός Κώδιξ: Μια εικαστική βιογραφία του Λόρδου Βύρωνα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων




 Ο Λόρδος Βύρων ήταν μαχητικός, ρομαντικός και ιδεαλιστής; Μήπως φιλήδονος, τυχάρπαστος και εγωκεντρικός;  Πολλοί ερίζουν για την προσωπικότητά του. Σίγουρο όμως είναι ότι πίστεψε στην Ελληνική Επανάσταση  και στην  διεκδίκηση της Ελευθερίας, στήριξε τους εξεγερμένους Έλληνες και ταύτισε το όνομά του με την αυτοθυσία των πολιορκημένων του Μεσολογγίου.

«Φόβος, ελπίδες, πόνοι, ζάλαι την καρδιά μου δεν κινούν

Δεν ισχύει μήτε η αγάπη, στον ζυγόν πλην με κρατούν.

Μακρυά τώρα απ’ την ψυχή μου, μακρυά τέτοιοι στοχασμοί

Εις τον τάφο τώρα η δόξα τον ανδρείον ξεπροβοδεί.


Και του κλεί τα μάτια αν πέση θύμα της ελευθεριάς.

Τώρα γύρω μας τουφέκι, φλάμπουρο, δόξα, Ελλάς!

Ο Σπαρτιάτης βασταμένος στην ασπίδα ένα καιρόν

Πλειό ελεύθερος δεν ήτον απ’ τον τωρινό Γραικόν!


Ψυχή, ξύπνησε, ψυχή μου! Την Ελλάδα δεν ξυπνώ

Έξυπνη είνε η Ελλάς μου! Ψυχή, ξύπνα απ’ το βυθό.

Την αθάνατη στοχάσου, την ουράνια πηγή

Που ποτίζει το κορμί σου. Όθεν ήρθες τρέχα εκεί»

 

200 χρόνια μετά ο Λόρδος Βύρων εμπνέει … Η γνωστή εικαστικός Λυδία Βενιέρη σχεδόν μια δεκαετία τώρα  δημιουργεί μια σειρά ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα. Περισσότερα από 720 έργα  προέκυψαν από την μελέτη ιστορικών πηγών και των πληροφοριών για την πολυτάραχη ζωή του.  Μέσα από τα δημιουργήματά της πλέον έχει συνθέσει μια εικαστική βιογραφία που θα παρουσιάσει ως μια εγκατάσταση και ταινία στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τις 11 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.

Ο «Βυρωνικός Κώδιξ» σε επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά παρουσιάζει ενότητες με εικαστικές αφηγήσεις από την ζωή, τις θέσεις, τον αγώνα και τον θάνατό του.  Το εγχείρημα αποτελεί μια καλλιτεχνική πραγματεία και ένα διάλογο της ιστορικής αυτής προσωπικότητας με έναν σύγχρονο καλλιτέχνη.

Η παρουσίαση της αφηγηματικής εικαστικής προσωπογραφίας με τη μορφή ταινίας, πλαισιώνεται και από τον έτερο «πρωταγωνιστή» της ταινίας, τα έργα της Λυδίας Βενιέρη. Η προβολή στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο συνδυάζεται με ένα σημαντικό αριθμό εκ των έργων που τη συνθέτουν.

Η ταινία και η εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκαν από το Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιτέχνης έχει μελετήσει και εμπνευστεί από  την επική ιστορία του Βύρωνα αλλά και την εποχή του. Έχει παρουσιάσει έργα της εμπνευσμένα από την Βυρωνική Εποχή στην PhotoBiennale 2021 της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες επετειακές εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00,

Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00,

 Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου