Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΕΑΜ: Παρουσίαση του λευκώματος «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας»

 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η παρουσίαση του λευκώματος «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας». Το λεύκωμα βρίσκεται στη β’, επαυξημένη έκδοση του ομώνυμου φωτογραφικού λευκώματος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004.

Στο λεύκωμα έχουν ενταχθεί 276 φωτογραφίες από το πλουσιότατο για την περίοδο  από το Φωτογραφικό Αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ), που χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο του 1920 έως το καλοκαίρι του 1922, μαζί με υλικό από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ, άρθρα από τον Τύπο και αποσπάσματα από ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η β΄  έκδοση αποτελεί φόρο τιμής στον επί σειράν ετών Γενικό Γραμματέα της ΙΕΕΕ, αείμνηστο Ιωάννη Κ. Μαζαράκη-Αινιάνα, στον οποίο οφείλεται η πρώτη έκδοση. Ήταν εκείνος που συνέλαβε και επέβλεψε το εγχείρημα σε όλα του τα στάδια.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Τάσος Γιαννίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ και ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος της ΙΕΕΕ Φανή Μαλλούχου-Tufano και ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης.

Θα ακολουθήσει η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε» (σενάριο-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού, μουσική: Γιάννης Βοργίας, αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, ιστορική επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου). Το ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα», Ειρήνη Σαρίογλου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου Ανδρονίκη Μαρκασιώτη.

Συμμετοχή ελεύθερη.  Απαραίτητη η χρήση μάσκας.

 

Στοιχεία έκδοσης: «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας»

Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μαρκασιώτη. Επιλογή κειμένων τεκμηρίωσης: Ανδρονίκη Μαρκασιώτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου. Επεξεργασία φωτογραφιών-σχεδιασμός-σελιδοποίηση: Μάρκος Κουτσουλάφτης. Σχεδιασμός εξωφύλλου: Νατάσα Καστρίτη. Αθήνα, 2022, σ. 367.

Διαστάσεις: 27 x 27 εκ.

 

Διατίθεται από το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα: https://nhmuseum-shop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου