Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Οι πόλεμοι των ανθρώπων: Μια έκθεση φόρος τιμής στα θύματα της σφαγής του Διστόμου

 


Τραύμα, πόνος, μνήμη…Ήταν 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο της Βοιωτίας, σημειώθηκε μια από τις ειδεχθέστερες σφαγές αμάχων από τους Γερμανούς κατακτητές…78 χρόνια μετά η λήθη δεν έχει καταφέρει να απλώσει το πέπλο της. Αντίθετα η μνήμη της σφαγής  αποτελεί ερέθισμα γα πενήντα δημιουργούς να αποδώσουν εικαστικά τους λόγους, τα δεινά, τις δύσκολες στιγμές, την απώλεια, την ελπίδα, τα συναισθήματα που γεννούν οι πόλεμοι και οι άνθρωποι των πολέμων.

Με τίτλο  «Οι πόλεμοι των ανθρώπων – Οι άνθρωποι των πολέμων»  η έκθεση καταξιωμένων δημιουργών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κεντρίζει το ενδιαφέρον του  του θεατή με τα μάτια της ψυχής του και να επιτρέψει στις «στιγμές», όπως αυτές αποτυπωθήκαν από τον «χρωστήρα» των συμμετεχόντων, να διεισδύσουν εντός του.

Η έκθεση που θα διαρκέσει από 4 – 10 Ιουνίου παρουσιάζεται στο Μουσείο Αλλοτροπίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας και συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, της 10ης Ιουνίου 1944, του Δήμου.

Μουσικά θα πλαισιωθεί η βραδιά  των εγκαινίων, την  4η Ιουνίου (21.00), με συναυλία στον προάυλιο χώρο, αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη  και  την ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη.

Επιμέλεια έκθεσης: Δήμητρα Παρασχαράκη Διευθύντρια Μουσείου Αλλοτροπίας. Εκθεσιακός χώρος: Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Δίστομο. 

 Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 & 18:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου