Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ένα μουσείο για την Apple στην Βαρσοβία: 1.600 εκθέματα και το Apple 1 του 1976!

 






Η μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων της Apple στον κόσμο θα φιλοξενηθεί σε ένα νέο μουσείο που εγκαινιάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων στη Βαρσοβία. Η συλλογή περιλαμβάνει 1.600 εκθέματα που συνδέονται με την Apple - αποτέλεσμα πολυετών επίπονων προσπαθειών ενός αποφασισμένου Πολωνού συλλέκτη.

Συγκεκριμένα, το μουσείο στεγάζεται στο Fabryka Norblina, ένα εργοστάσιο από κόκκινα τούβλα των αρχών του 19ου αιώνα στο κέντρο της Βαρσοβίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο λιανικής πώλησης και ψυχαγωγίας. Ο χώρος αυτός θα φιλοξενήσει την συλλογή του συλλέκτη αρχιτέκτονα Jacek Lupina, ο οποίος συγκέντρωσε τη συλλογή που καλύπτει ολόκληρη την ιστορία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

 

Στην είσοδο υπάρχει ένα αντίγραφο του Apple 1, που κυκλοφόρησε το 1976, ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που πουλήθηκε από τους ιδρυτές της εταιρείας, Steve Jobs και Steve Wozniak.Παράχθηκαν διακόσια μοντέλα του Apple 1 και πωλήθηκαν τότε προς 666,66 δολάρια (620 ευρώ) το καθένα.

Επιδίωξη αυτής της έκθεσης είναι το κοινό να συνειδητοποιήσει πόσο πρωτόγονη και πολύ απλή ήταν η αρχή αυτού του κολοσσού. Για παράδειγμα η θήκη του Apple 1 ήταν κατασκευασμένη από ξύλο!

 

Ο συλλέκτης χρησιμοποίησε εξαρτήματα της εποχής για να συναρμολογήσει το μοντέλο. Μάλιστα η μητρική πλακέτα υπογράφηκε από τον ίδιο τον Wozniak κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία το 2018. Ο Apple 1, που κυκλοφόρησε το 1976, ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που πούλησε η εταιρεία.

 

Το μουσείο περιλαμβάνει δεκάδες υπολογιστές όπως το Apple II, Lisa, iMac, Power Mac, Macbook, Mac Pro, καθώς και iPhones, iPods, iPads, φυλλάδια οδηγιών, λογισμικό και άλλα αντικείμενα από το σύμπαν της Apple.Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με πρωτότυπες διαφημιστικές αφίσες, μεταξύ των οποίων και εκείνες από την περίφημη καμπάνια "Think Different" του 1997 με εικόνες του Bob Dylan, του Pablo Picasso και του Albert Einstein.

 

Ο συλλέκτης άρχισε να συλλέγει από ευχαρίστηση, αλλά η συλλογή άρχισε να καταλαμβάνει το σπίτι του στα περίχωρα της Βαρσοβίας -αρχίζοντας με το γραφείο του και στη συνέχεια με το σαλόνι.Το 2017, μετέτρεψε το σπίτι του σε μουσείο. Όταν του τελείωσε ο χώρος, βρήκε νέες εγκαταστάσεις και το νέο μουσείο άνοιξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο κ.Lupina αφιέρωσε όλο τον ελεύθερο χρόνο του στη συλλογή, περνώντας μερικές φορές ολόκληρες νύχτες παρακολουθώντας διαδικτυακές δημοπρασίες που γίνονταν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

 Πηγή: https://techxplore.com/


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου