Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Γυναίκες όχι μόνο προς τέρψιν, αλλά προς σκέψη: Ατομική έκθεση της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη



Θεές, πριγκίπισσες, αρχόντισσες, γυναίκες καθημερινές, δυνατές συγχρόνως και εύθραυστες, πληθωρικές αλλά και κρυστάλλινες… Οι γυναίκες της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη μπορούν να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και ταυτόχρονα να ερμηνεύουν το παρόν και να προβλέπουν το μέλλον. Στην έκθεση  «Crystal gazer»  στην Gallery Skoufa η καλλιτέχνης μας καλεί σε ένα μονοπάτι υψηλής αισθητικής, προβληματισμού, σκέψεων και ονειροπόλησης.

 της Μαρίας Αλιμπέρτη


Τα έργα της είναι χρωματισμένοι καταρράκτες ζωτικότητας, και αυτό γιατί μπορεί να αναφέρονται στο παρελθόν, στην ιστορία, στον μύθο, αλλά εκπέμπουν κάτι τόσο αληθινό, σύγχρονο και πηγαίο. Κάθε έργο της είναι μια «κατάδυση» στην Ιστορία της Τέχνης, αντλώντας μεθόδους, μορφολογικά πρότυπα και ύφος της εκάστοτε εποχής. Όλα αυτά φθάνουν στην «ακρογιαλιά» της ματιάς του θεατή με «κύματα» ομορφιάς και με «πλημμύρα» συναισθημάτων.


Με βλέμματα διεισδυτικά οι γυναικείες μορφές της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη δεν προσφέρονται μόνο για  αισθητική απόλαυση, οι ηρωίδες της είναι αυθεντικές, έτοιμες να «ξεγυμνώσουν» την αλήθεια τους, την θλίψη, τον πόνο, την πίκρα, την χαρά τους. Από την Πανδώρα έως την γυναίκα Ιππότη μιλούν για την ιστορία τους, αφηγούνται τα μύχια της ψυχής τους.


Ως θεατής ένιωσα ότι προσπαθούσαν να συνδεθούν μαζί μου, να μου δώσουν την «κόκκινη κλωστή του παραμυθιού» για να με φέρουν στον κόσμο τους και να επικοινωνήσουν  με τον δικό μου. Με αυτή την «κλωστή» από χρώματα «κέντησε» η καλλιτέχνης ένα ολόκληρο γυναικείο σύμπαν ή καλύτερα περιέγραψε αυτό τον κόσμο με μια γυναικεία ματιά, που  τον κάνει να μοιάζει τόσο όμορφο και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό από αυτόν που βιώνουμε…




Από την επιλογή τοποθέτησης στην είσοδο της έκθεσης  της Πανδώρας που με τρεμάμενο χέρι ανοίγει το κουτί των συμφορών - αυτό το κουτί που φαίνεται να έχει ανοίξει τις τελευταίες δεκαετίες με την οικονομική κρίση, την πανδημία και την πολεμική σύρραξη στην γειτονιά μας- αρχίζει μια αφήγηση που μας θυμίζει ότι στην Ιστορία πάντα οι γυναίκες πονούσαν, δέσποζαν, ήταν δυναμικές, εντυπωσίαζαν με την όψη τους, κρύβονταν, γίνονταν αντικείμενα θαυμασμού… Η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη δεν αντλεί την αντλεί την δύναμή της από φεμινιστικούς παροξυσμούς. 

Η καλλιτέχνης δεν δείχνει να επιθυμεί να μας κλείσει σε μια γυναικεία μήτρα και να υμνήσει το γυναικείο κάλλος, αλλά να μας δώσει ερεθίσματα να σκεφτούμε για την δική μας εποχή, στην οποία οι γυναίκες γίνονται θύματα βίαιων ξεσπασμάτων, δολοφονικών ενστίκτων , ενδοοικογενειακών προβλημάτων και στερεοτύπων. Αυτό που νιώθω ότι θέλει να μας μεταφέρει  είναι πώς πρέπει οι γυναίκες να αποκτήσουμε φωνή και να προσφέρουν προς ανακούφιση τούτου του κόσμου την δική τους ματιά. 


Μέσα από τον δικό τους συναισθηματικό πλούτο, την δική τους δύναμη μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα να γίνουν μαχήτριες, σαν τους ευγενικούς ιππότες του Μεσαίωνα , να γίνουν μάνες και να "γεννήσουν το καλό", να μασκαρευτούν, να κλάψουν να γλεντήσουν … Μπορεί στο παρελθόν η γυναικεία δύναμη να παρεξηγήθηκε: Γυναίκες που τόλμησαν να μιλήσουν για έναν διαφορετικό κόσμο να κατηγορήθηκαν για μαγεία και κακία, αλλά όλο αυτό δεν ήταν παρά  έλλειψη ενσυναίσθησης προς αυτήν την γυναικεία δυνατότητα να βλέπει αλλιώς την πραγματικότητα.


Στην οπτική αυτή πρωταγωνίστριες  είναι αέρινα πλάσματα, δέσποινες, Φλαμανδές αστές, Βενετσιάνες αρχόντισσες …Κρατούν πολύτιμους λίθους, φορούν περίτεχνα κοσμήματα και πανέμορφα κεντήματα , τα οποία η καλλιτέχνης έχει μελετήσει και αποδώσει με πιστότητα και στην εντέλεια. Για μένα , αυτοί οι κρύσταλλοι είναι σύμβολα της εσωτερικής τους ομορφιάς, των βιωμάτων, της «προίκας» που απέκτησαν μέσα από την ζωή, της προσπάθειάς τους να νικήσουν τον χρόνο, να αφήσουν το αποτύπωμά τους. Άλλωστε όχι τυχαία πιστεύω ότι η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη επέλεξε να αποτυπώσει τις γυναίκες ως Ιππότες, ως αγωνίστριες. Ευλογημένη με το ταλέντο να κάνει με τον χρωστήρα της τα όνειρα πραγματικότητα, έδωσε άλαλη «φωνή» μέσα από τα έργα της στην γυναίκα να διεκδικήσει έναν καλύτερο κόσμο!


Μην χάσετε την έκθεση που ολοκληρώνεται στην γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι/ skoufagallery.gr
)  στις 11 Ιουνίου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου