Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Οι πολλές μεταμορφώσεις της Frida Kahlo στο Ίδρυμα Πολιτισμού κα Εκπαίδευσης Ανδρέας Λεντάκης



«Μα η καρδιά μου; Που είναι η καρδιά μου» είναι γραμμένο στον τοίχο δίπλα από την εξώθυρα του ιδρύματος Πολιτισμού κα Εκπαίδευσης Ανδρέας Λεντάκης.  Αυτοί οι αινιγματικοί στίχοι από την ποιητική συλλογή «τετεμισμός» του Ανδρέα Λεντάκη πάνε «γάντι» με την έκθεση αφιερωμένη στην μεγάλη ζωγράφο και διανοούμενη Φρίντα Κάλο. Μια μεξικανή καλλιτέχνης μοιάζει να δένει τέλεια με το φιλόξενο χώρο του νεοκλασικού στην οδό Αγία Ασωμάτων, χάρη στο πινέλο και το δημιουργικό πνεύμα της Αμάντα Ροκάι.


της Μαρίας Αλιμπέρτη

Η καλλιτέχνης επέλεξε να εξερευνήσει το σύμπαν μιας γυναίκας σύμβολο ψυχικής ανθεκτικότητας, ωριμότητας απέναντι στα απρόοπτά και τις ανατροπές της ζωής στην πολυομελίτιδα και την αναπηρία, σε 30 εγχειρήσεις  και την ακινησία!  Ίσως γι’ αυτό εξακολουθεί και να εμπνέει δεκαετίες μετά τον θάνατό της. 

Η Φρίρνα  είναι μια ηρωίδα, μια ιδιαίτερη μορφή,  μια super star ακόμη και σήμερα! Ίσως  γιατί η πρωτοπόρος καλλιτέχνης έκανε τον πόνο της Τέχνη, μετουσίωσε την θλίψη της σε ζωγραφική , ξόρκισε τους φόβους της και άντλησε δύναμη από τα αρνητικά βιώματά της. Ναι κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ότι το εμπόδιο  γίνεται εφόδιο! Όλα αυτά ενέπνευσαν την καλλιτέχνη  Αμάντα Ροκάι που με περίσσια ευαισθησία πλησίασε αυτόν τον μύθο της Ιστορίας της Τέχνης. 

Μάλιστα, η κ. Ροκάι δεν φοβήθηκε να δοκιμάσει διαφορετικά υλικά, να αποδώσει την μορφή της σε διαφορετικές στιγμές  η Φρίντα καλοκαιρινή, η Φρίντα ως νεράιδα η Φρίντα Esmeralda, η Φρίντα σας Τριαντάφυλλο ,η Φρίντα Βασίλισσα… Με ανοιχτό μυαλό  η κ. Ροκάι την απέδωσε με τεχνικές, αλλά και διαφορετικές επιφάνειες ακόμη και σαν ψηφιδωτό, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στην ποπ αρτ, θυμίζοντας μας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα λαϊκό πρότυπο!


 
Μέσα από τις πολλαπλές ταυτότητές της και τις διαφορετικές όψεις, θεωρώ ότι η καλλιτέχνης αφήνει αιχμές για την εμπορευματοποίηση του προσώπου της και την αλλοτριωμένη προσέγγιση του νοήματος που ήθελε να δώσει η Φρίντα στην ζωή της.





 Η Φρίντα λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης, ως ιδεολόγος, ως επαναστάτρια γυναίκα. Η Φρίντα όμως είναι όλες οι γυναίκες μαζί και η καλλιτέχνης το αποδεικνύει γιατί μέσα από τα έργα της ανακαλύπτουμε  τις διαφορετικές πτυχές της θηλυκότητας, τα  γυναικείαταλέντα, το ταπεραμέντο  και τις δυνατότητες μεταμόρφωσης-προσαρμογής.

 Η καλλιτέχνης φορτίζει τις μπαταρίες του θεατή με σκέψεις και αναζητήσεις, αναδεικνύει την εσωτερική ομορφιά της γυναίκας. Στη επιφανειακή εποχή που μένουμε μόνο στην εικόνα, μας θυμίζει ότι η Φρίντα είναι ένα γυναικείο πρότυπο πέρα από τα καλογυαλισμένα και ρετουσαρισμένα είδωλα του Instagram. Διαχρονικά στέκει ψηλά στη συνείδησή μας  χάρη στο μεγαλείο της ψυχή της, αφού άφησε πίσω τον «σπόρο» της που άνθισε και δεν είναι άλλος από την αγάπη για ζωή…  

Κατόπιν αιτήματος του κοινού η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ : https://www.ledakis.gr/ekdhlwseis/prosexeis-ekdhlwseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου