Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Μια παράσταση που ενώνει τις ιδέες του Ελληνικού Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο της Λήμνου

  



Με φόντο την πανσέληνο στον αρχαιολογικό χώρο της Λήμνου εκεί που τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, γνωστά για την οικουμενικότητα και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων,  γυναικών και ανδρών, ελεύθερων και δούλων, αλλόπιστων θα παρουσιαστεί η παράσταση «As Above So Below» στις 12 και 13 Αυγούστου.

 Στον ιερό τόπο που  άνθρωποι μυούνταν για να πετύχουν την ανέλιξή τους ως ανθρώπινα όντα, η σκηνοθέτις/χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, επιχειρεί να συνδέσει τις διαχρονικές ιδέες που ενεργοποιούν τις δυνάμεις του ελληνικού πολιτισμού και μέχρι τώρα διασφάλισαν τη επιβίωση, την αναγέννηση και την πρόοδο. Άλλωστε για τον ιερό αυτό τόπο, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει ότι "οι μυούμενοι εγίνοντο ευσεβέστεροι, δικαιότεροι και κατά πάντα καλύτεροι".

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το Ναό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη ίδρυσαν ο Δάρδανος και ο Ιασίων, γιοι του Δία και της κόρης του βασιλιά της Αρκαδίας (ή κατ’ άλλους του Άτλαντα) Ηλέκτρας, οι οποίοι αναγκάστηκαν μετά από ένα τρομερό κατακλυσμό στην Αρκαδία, να φύγουν από τη χώρα τους μαζί με άλλους Αρκάδες και να καταφύγουν στη Σαμοθράκη. Ειδικότερα λέγεται ότι ο Ιασίων, ο οποίος υπήρξε και εραστής της θεάς Δήμητρας, ήταν αυτός που με συμβουλή της ίδρυσε τα Καβείρια Μυστήρια στην Σαμοθράκη, έγινε μάλιστα και ο πρώτος ιερέας τους, ακριβώς απέναντι από το ιερό της Λήμνου. Η θρησκεία των Καβείρων που συναντάται μόνο στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη γινόταν με άκρα μυστικότητα. Μάλιστα, λέγεται ότι οι ιερείς ,οι κάβειροι, κατά "θαυματουργικό" τρόπο, έπειτα από τελετές ,γονιμοποιούσαν τις άτεκνες γυναίκες.

 

 

Στην παράσταση έξι επαγγελματίες χορευτές θα μεταφέρουν το κοινό σε μια τελετουργία εξερεύνησης της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού, από τη γέννηση στην καταστροφή και στην εκ νέου αναγέννηση.

 

Η παράσταση περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Τρύφωνα Κουτσουρέλη και τη χορογραφική και σκηνοθετική πρόταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη, οι οποίοι συναντώνται με τις καταξιωμένες ερμηνεύτριες Σαβίνα Γιαννάτου και Μαρία Παπαγεωργίου, τον ηθοποιό Θανάση Ευθυμιάδη . Πρόκειται για μια νέα παραγωγή με την Quasi Stellar και υλοποιείται στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδας Ένας Πολιτισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου