Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Τι μαρτυρά η Θάλεια Φλωρά-Καραβία από το μέτωπο της Μικράς Ασίας; Μια έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου







H έκθεση «Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου είναι αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα πολεμική ανταποκρίτρια στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη συνέχεια στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία.  Μέσα από τα εκθέματα- ντοκουμέντα αντανακλάται ο ιδεαλισμός της εποχής, το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας αλλά και η πικρία για την ήττα που ακολούθησε. Δεν είναι μόνο τα σκίτσα της αλλά και οι φλογέρες ανταποκρίσεις της που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χωροχρόνο.

«Μην το αδικήτε τον Κωνσταντινουπολίτη. Σας βεβαιώ είνε πατριώτης και αγαπούσε τον βασιλέα(…) επεριμέναμεν τα Ελληνικά στρατεύματα να καταλάβουν την Πόλιν» γράφει σε μια δημοσίευσή της στην Εφημερίς. Μια γλυκιά νοσταλγία ξυπνά για τα παλιά μεγαλεία  του Ελληνισμού μέσα από τις καρτ-ποστάλ.


της Μαρίας Αλιμπέρτη

Στην  πορεία της έκθεσης αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ρόλο είχαν οι ζωγράφοι στο μέτωπο για να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα του πολέμου. Στο μέτωπο μαθαίνουμε ότι είχε βρεθεί ο Περικλής Βυζάντιος , ο Σπ. Παπαλουκάς κ.ά. Σκίτσα, αντικείμενα (ταυτότητες, σιρίτια, στολές, μάλλινη κουβέρτα στρατιωτών, ημερολόγιο στρατιώτη,), φωτογραφίες φέρνουν μπροστά μας μέρες ηρωικές και μας κάνουν να συνειδητοποιούμε τόσο το πάθος αυτών των ανθρώπων για το όραμά τους αλλά και την αγάπη τους για ζωή. Οι πολεμιστές αλλά και οι γιατροί, οι νοσοκόμες, οι τραυματιοφορείς βγαίνουν από την αφάνεια και γίνονται οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. 

Μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της έκθεσης είναι η πολύ καλή απόδοση του ιστορικού πλαισίου, καθώς ο επισκέπτης λαμβάνει πλήρη την πληροφορία για το συγκείμενο της εποχής. Πέρα από τα εντυπωσιακά ντοκουμέντα , για παράδειγμα ένα μετάλλιο προς τον Αν. Παπούλα, διοικητή της Στρατιά της Μικράς Ασίας, ένας κάλυκας πυροβόλου τα κείμενα ξυπνούν το πνεύμα της εποχής και μεταφέρουν τον παλμό της μάχης. Μπορεί η έκθεση να είναι μικρής έκτασης αλλά η παρουσίαση, πλην των χαμηλών προθηκών σε ένα σημείο, είναι εντυπωσιακή και κερδίζει τον επισκέπτη. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η αφήγηση της διάσωσης  του λοχία Ιωάννη Κ. Γιαννόπουλου.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την έκθεση φωτογραφικού ντοκουμέντου της δίκης των έξι στην ίδια αίθουσα αυτή των συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής. Συνεπώς είναι μια έκθεση πουτ αξίζει να δείτε.

 

Μέρος των εκτεθειμένων έργων δημοσιεύεται σε in folio φάκελο, σχεδιασμένο από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καπόν. Διατίθεται από το πωλητήριο του ΕΙΜ και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα: Λευκώματα: Θάλεια Φλωρά-Καραβία. Μικρά Ασία 1921 (nhmuseum-shop.gr)

Έως τις 15 Οκτωβρίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου