Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Παράδειγμα προς μίμηση οι γυναίκες με εμπειρία του καρκίνου που κέντησαν με το νήμα της ίασης

 


Η Τέχνη έχει δύναμη να  θεραπεύσει, να ανακουφίσει, να ενθαρρύνει, να βελτιώσει τον εαυτό και την ψυχική υγεία…Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την λεκτική έκφραση  η Τέχνη διευκολύνει την απελευθέρωση αυθεντικών συναισθημάτων. 


Με αυτό το σκεπτικό  υλοποιήθηκε η δράση «Το νήμα της ίασης» από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Eyes of Light-Φορέας Τέχνης στην Υγεία, σε συνεργασία με την εικαστικό Γρηγορία Βρυττιά και το TAF/The Art Foundation. Σειρά εργαστηρίων, συλλογική εγκατάσταση και έκθεση υλοποιήθηκαν  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

 


Υφάσματα με λίγη κλωστή, ετερόκλητα υλικά και μπόλικη φαντασία
μεταμορφώθηκαν σε ιδιόμορφα πλάσματα. Μικρές φιγούρες γεννήθηκαν από την προσπάθεια των γυναικών με την εμπειρία του καρκίνου που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια.  Μέσα από την διαδικασία της δημιουργίας λειτούργησαν ως ιδιότυπα πορτραίτα, έγιναν προσωπικό σημείο αναφοράς, φυλακτά. Κάποιες συνδύασαν γάζες, νοσοκομειακά υλικά και άλλα ενθύμια για να μοιραστούν την εμπειρία της ασθένειας. Οι δημιουργίες τους άγγγιξαν τις πιο ευαίσθητες χορδές μου και πιστεύω όλων των επισκεπτών της έκθεσης. Με όλη μου την ψυχή υπέγραψα στο τραπεζομάντηλο των "ευχών" ανταποδίδοντας την θετική ενέργεια που μας χάρισαν μέσα από την αισόδοξη και μαχητική στάση τους έναντι της ασθένειας και της προάσπισης της ζωής!

Έργο της Γρηγορίας Βρυττιάς

Στο τέλος τα μικρά «πορτραίτα» ενώθηκαν σε μια ιδιότυπη σύνθεση δημιουργώντας μια εγκατάσταση. Η εγκατάσταση μαζί με άλλες δημιουργίες παρουσιάστηκε στον χώρο της  TAF/The Art Foundation.



Έργο της Αθανασίας  Ιωαννίδου



Απόψε ολοκληρώνεται η δράση από τις 19:00 έως τις 21:00 στο TAF | The Art Foundation (στο Μοναστηράκι), με μια μικρή γιορτή συλλογικότητας, δημιουργίας κι αλληλεγγύης!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου