Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δ.Αμαρουσίου: Πως μια Κοιτίδα Πολιτισμού μας αφυπνίζει περιβαλλοντικά




 Τι κάνει μια πολική αρκούδα στο Μαρούσι; Γυπαετοί, τσακάλια και όρνια πως βρίσκονται στην οδό Κυπρίων Αγωνιστών; Δεν κατέβηκαν τα άγρια ζώα από την Πεντέλη, τουλάχιστον όχι ακόμη παρά την συστηματική έλλειψη προσοχής που δείχνει ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια για το περιβάλλον, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το κακοδιαχειρίζεται και ενίοτε το κακοποιεί. Πρόκειται για εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του δήμου Αμαρουσίου που φροντίζει να στέλνει οικολογικά μηνύματα και να καλλιεργεί  το ενδιαφέρον παιδιών και ενηλίκων για το περιβάλλον.

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Συγκεκριμένα, είναι ταριχευμένα ζώα που πέθαναν και δεν σκοτώθηκαν για να μπουν στις προθήκες των μουσείων, όπως μας εξήγησε η διευθύντρια του μουσείου Λήδα Κωλέτη, κατά την ξενάγηση που διοργάνωσε ο δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο πολιτιστικών διαδρομών που πραγματοποιεί, το προηγούμενο Σάββατο. Το μουσείο σέβεται απόλυτα τους κανόνες που θέτουν διεθνείς οργανισμοί για την ταρίχευση, όπως μας διαβεβαίωσε  κ. Κωλέτη.

  Ο σκοπός που υπηρετεί το μουσείο από την ίδρυσή του, το 1998, με δωρεά της συλλογής του Ξενοφώντα Γιαταγάνα είναι  η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης. Μέσα από τις πλούσιες συλλογές 300 ειδών πτηνών (συλλογή Β. Βασιλειάδη), 150 εντόμων(συλλογές Slegfried Steiner και Paul Shaider) πολλών ειδών θηλαστικών, αμφίβιων-ερπετών, θαλάσσιων ειδών, κογχυλιών (συλλογή Οικονομίδη) ο επισκέπτης ενημερώνεται  για τις ιδιαιτερότητες των ειδών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και για την οικολογική ισορροπία.


Στα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα περιλαμβάνει και ένα άτυχο ελάφι της Πάρνηθας, το οποίο εξαιτίας της τελευταίας φωτιάς βγήκε στην Εθνική Οδό και λόγω ατυχήματος έχασε την ζωή του. Την προσοχή έλκει η Πολική Αρκούδα της Δανίας, αλλά και η βιτρίνα με τα όρνια  όπως  είναιο Μαυρογένης και ο Γύπας που είναι σκουπιδιάριδες της φύσης αφού καθαρίζουν το περιβάλλον από τα ψόφια ζώα και με αυτό το τρόπο δεν μολύνεται χώμα και νερό.

 

Με πάθος και στέλνοντας με μηνύματα «sos», η διευθύντρια του μουσείου μας εξήγησε γιατί οι Γερανοί δεν έρχονται πια στην χώρα μας, γιατί οι αρκούδες στην Φλώρινα «κάνουν βόλτες» μέσα στο Χειμώνα, γιατί οι γλάροι έχουν σημάδι στο ράμφος και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα που προκύπτουν από την διαταραχή της φυσικής αλυσίδας. Κοινώς μας έκανε να κατανοήσουμε πως η κλιματική αλλαγή δεν έφθασε απλά στο κατώφλι μας, αλλά έχει φέρει τα πάνω κάτω στο πλανήτη.

 

  Η προσφορά του


Το μουσείο εστιάζει σε περιβαλλοντικά προγράμματα για τα παιδιά και πραγματοποιεί ξεναγήσεις ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών,  ενημερώνοντας τους αυριανούς πολίτες για
τον τρόπο ζωής των ζώων- εκθεμάτων, τις συνήθειες τους και τα περιβάλλοντα διαβίωσής τους. Σίγουρα η εστίαση της αφήγησης του μουσείου στο πεδίο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία ανήκει το μουσείο, για να αφυπνίσει μικρούς και μεγάλους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

 


Χρήσιμες πληροφορίες

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μουσείο εφαρμόζεται το AR (Επαυξημένης Πραγματικότητας) και οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν τα QR codes που θα συναντήσουν δίπλα στα εκθέματα των ζώων, για να διαβάσουν πληροφορίες, που αφορούν στην ζωή και την συμπεριφορά των ζώων. Μικροί και μεγάλοι μπορούν δουν μερικά από τα εκθέματα ψηφιοποιημένα σε 3D. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το μουσείο και εικονικά από εδώ: https://mfi.maroussi.gr/virtualtour/ Ιδανικό εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να προετοιμάσουν τα παιδιά ή να τα ενημερώσουν για το ζωικό βασίλειο είναι η 3D παρουσίαση που θα βρείτε εδώ https://mfi.maroussi.gr/3d-gallery/

Κυπρίων Αγωνιστών & Καϊρη 2 , Μαρούσι

·         Τηλ. 210 8021295 – 210 8105519, email: mfi@maroussi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου