Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Συγκινητικός εορτασμός των Χριστουγέννων με τον Κ. Αρζόγλου στον Ι.Ν. Αγίου Φίλιππου Βλασσαρούς

 


Ένα κερί τρεμοπαίζει, φώτα χρωματίζουν το τέμπλο, μελωδίες χαϊδεύουν τα αυτιά μας και μια βελούδινη φωνή αφηγείται τον ερχομό του Χρηστού στη γη. Σαν παιδάκια που παρακολουθούν με προσήλωση ένα παραμύθι ο κόσμος ακούει  με ευλάβεια την ιστορία του Ιησού στον Ιερό Ναό του Αγίου Φίλιππου Βλασσαρούς στο Μοναστηράκι.


 Το  κλίμα κατάνυξης, οι υπέροχες ερμηνείες του συγκροτήματος In exelsis Orchestra αλλά και η αισθαντική φωνή του  Κώστα Αρζόγλου μας ταξιδεύουν στην Βηθλεέμ  2000 και πλέον χρόνια πριν. Ρίγη συγκίνησης  προκαλείται  από το θαύμα της γέννησης του Θεανθρώπου που σχεδόν «ξετυλίγεται» μπροστά στα μάτια μας. 
Όλες οι αισθήσεις μου έχουν οξυνθεί, νομίζω ότι βλέπω τους τρεις μάγους κάτω  να φθάνουν στο σπήλαιο και μυρίζω το λιβάνι που προσφέρουν στο Θείο Βρέφος.


Η αφήγηση  «Χρυσός, Λίβανα και Σμύρνα», με  πρωταγωνιστή τον χαρισματικό ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου και την Λουκία Κωνσταντάτου να ψέλνει  «βυζαντινά» με τρόπο αρχαίο, παίζοντας κανονάκι πραγματικά συγκίνησε τους τυχερούς παριστάμενους. Οι μουσικοί Χρυσάνθη Γκίκα στη πολίτικη λύρα και στο  τραγούδι, η Έλσα Παπέλη στο βιολοντσέλο, ο Γιώργος Βεντούρης στο κόντρα μπάσο και ο Κωστας Κωνσταντάτος στα κρουστά και στη φωνή, μας παρέσυραν σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια με «ήχους  λατρευτικούς και  κοσμικούς, από την Κωνσταντινούπολη του Μεσαίωνα. 


Το μοναδικό αυτό μουσικό ταξίδι οφείλουμε  στην απόδοση κειμένων όπως απόσπασμα από το άνθος του γιαλού του Α. Παπαδιαμάντη, τροπάρια Χριστουγέννων, Σήμερα γεννάται (δοξαστικό της 9ης ώρας των Χριστουγέννων), Μάγοι Περσών βασιλεί του Μοναχού Δαμασκηνού κ.ά. στη Νεοελληνική στη Δρ. Αργυρώ Γατοπούλου-Κασωτάκη. Παράλληλα ερμηνεύτηκαν μουσικές συνθέσεις  των Kutbi Dede και Υunus Emre, Osman Dede, Ζαχαρία Χανεντέ. Άξια αναφοράς είναι η συμβολή του Θωμά Χρήστου στον άψογο σχεδιασμό του ήχου και του Αλέξανδρου Πολιτάκη στον αριστοτεχνικό φωτισσμό.


 
Με σεβασμό ο ηθοποιός και η συγγραφέας απέδωσαν κρυμμένα νοήματα μιας τεράστιας ποίησης σε μια απόπειρα προσέγγισης της εκκλησιαστικής ποίησης και μελοποιίας των Χριστουγέννων με αφορμή την προσκύνηση των Μάγων. Η συναισθηματική φόρτιση ήταν έντονη και παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα μουσικόποιητικό εγχείρημα οι παριστάμενοι στον εξώστη παραμέναμε σχεδόν όλοι όρθιοι με βαθιά προσήλωση προς τους μουσικούς και τον αφηγητή. 


Πολλά μπράβο αξίζουν στον ιερέα του ναού, τους εργαζόμενους και στους υπεύθυνους Πολιτισμού του δήμου και φυσικά σε όλους τους καλλιτέχνες και συντελεστές της εκδήλωσης  γι’ αυτή την πρωτοβουλία που μας έφερε ψυχικά και σωματικά πιο κοντά στο νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου