Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Στο σφυρί και Ελληνικές Αρχαιότητες- Ελέχθηκε από την Ελλάδα το καθεστώς ιδιοκτησίας;

 



Θαυμασμό αλλά και καχυποψία προκαλεί η είδηση δημοπρασίας  από την Apollo Art Auctions με τίτλο «Διαχρονικοί Θησαυροί» στις 27 Αυγούστου.  Πρόκειται για εξ αποστάσεως πλειοδοσία, μέσω του LiveAuctioneers, από ότι περιγράφεται αξιοθαύμαστων  πολιτιστικών θησαυρών και από την χώρα μας. Δεδομένου του εγχωρίου αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τις αρχαιότητες περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αρχαιοτήτων απορία προκαλεί πως πλειοδοτείται για παράδειγμα αρχαίο κράνος που αναφέρεται ως τελευταία  πηγή απόκτησης μια γερμανική συλλογή. Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει «οσμιστεί» την διεξαγωγή της και έχει διερευνήσει την πορεία κατά την οποία οι αρχαιότητες έφτασαν στα χέρια ιδιωτών και ότι αυτά δεν αποκτήθηκαν παράνομα.   Η αξία του συγκεκριμένου  πολιτιστικού τεκμηρίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 20.000 λίρες.

 

 Ας δούμε αναλυτικά κάποια από τα δημοπρατούμενα πολύτιμα τεκμήρια, καθώς το σφυρί θα βγει μια σειρά από αντικείμενα από διάφορους πολιτισμούς και εποχές, από την αρχαία Κίνα μέχρι τη μεσαιωνική περίοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αρχαία κοσμήματα και μια εξαιρετική συλλογή πρώιμων ρωμαϊκών και ελληνικών νομισμάτων όπως τόνισε ο διευθυντής του Apollo Art Auctions, Dr. Ivan Bonchev.












Στην ανακοίνωση της δημοπρασίας διαφημίζεται ένα ελληνικό χάλκινο κράνος από τη Χαλκιδική που χρονολογείται γύρω στο 500-300 π.Χ.  Μάλιστα, τονίζεται ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του ενσωματώνει χαρακτηριστικά όπως θολωτή κόμη, εξέχουσα μπροστινή μεσαία ράχη, διαμορφωμένη διπλή καμπύλη πάνω από το μέτωπο, δακρυγόνο προστατευτικό μύτης και αρθρωτά ημισεληνοειδή προστατευτικά μάγουλων. Το δείγμα της δημοπρασίας ανήκει σε μια μορφή που συναντάται επίσης στις συλλογές πολλών κορυφαίων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανικού Μουσείου, καθώς και σε πολλά επιστημονικά βιβλία και δημοσιεύσεις. Η γραμμή προέλευσής του περιλαμβάνει μια γκαλερί του κεντρικού Λονδίνου, μια ευρωπαϊκή συλλογή και τη συλλογή F. Breydel (Βέλγιο, δεκαετία του 1970). Η εκτίμηση πριν από την πώληση είναι 12.000-20.000 λίρες (15.275-25.460 δολάρια).

 

Ένα αρχαιοελληνικό αγγείο, σκύφος του 375-300 Π.Χ.  γναθιανής κεραμικής , ένας τύπος ελληνικής κεραμικής που ήταν δημοφιλής κατά την ελληνιστική περίοδο και χρησιμοποιούνταν συχνά σε συμπόσια, αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημοπρασίας ότι αποκτήθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον Andre de Munter, Βρυξέλλες, Βέλγιο.

Ένα τεκμήριο Αττικής Τέχνης  450 Π.Χ. , συγκεκριμένα ένα κύπελλο με μαύρο γάνωμα αναφέρεται ότι ανήκε Παλαιότερα σε ευρωπαϊκή συλλογή πριν από το 2000.

Επίσης, ένα ακόμη αγγείο ελληνικής Τένχης από την Απουλία  340-325 Π.Χ. με δύο αντικριστές λαβές, τονίζεται ότι αποκτήθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον Andre de Munter, Βρυξέλλες, Βέλγιο.

 

 

Οι συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ένα πιάτο  Ελληνικής Τέχνης  από την Απουλία που αποδίδεται η δημιουργία του 350-300 π.Χ.  και απεικονίζει φτερωτή μορφή πιθανόττα του Έρωτα .Ένα πανέμορφο πιάτο, κατασκευασμένο από πηλό υψηλής ποιότητας και διακοσμημένο με λαμπερό μαύρο γάνωμα ανήκει στους   Bonhams, Antiquities, (Λονδίνο, 20 Οκτωβρίου 2005) και αναφέρεται ότι ανήκε πριν  σε κεντρική γκαλερί του Λονδίνου που είχε αποκτηθεί στην ολλανδική αγορά. Το εν λόγω πολιτιστικό τεκμήριο εισάγεται στη δημοπρασία με εκτίμηση 6.000-8.000 λίρες (7.640-10.185 δολάρια).

 

 

Τα βλέμματα των συλλεκτών αναμένεται να κεντρίσει ένα αγαλματίδιο από την Magna Graecia, και τα τέλη 5ου αιώνα π.Χ. έρχεται  μια θεότητα σε καθιστή θέση, η οποία με το δεξί της χέρι κρατά ένα πουλί στο στήθος της Το χυτευμένο αγαλματίδιο είναι κατασκευασμένο από λεπτό, κίτρινο πηλό, χαρακτηριστικό του τόπου προέλευσής του, της Τάρας στη νότια Ιταλία. Παρόμοια αγαλματίδια ένθρονων θεοτήτων που κρατούν περιστέρι, προέρχονται από την Κόρινθο και συνήθως ταυτίζονται με τη Δήμητρα.  Το πολιτιστικό τεκμήριο ανήκει σε γκαλερί του κεντρικού Λονδίνου, η οποία αποκτήθηκε στην αγορά τέχνης των ΗΠΑ. Ιδιωτική συλλογή της Νέας Υόρκης, αποκτήθηκε από την Harmer Rooke, Νέα Υόρκη, δημοπρασία XXI, 1988.

 

Οι συλλέκτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά  αρχαία κοσμήματα που περιλαμβάνουν δαχτυλίδια, βραχιόλια, περιδέραια, σκουλαρίκια και μενταγιόν. Σίγουρα ένα από τα αστέρια του ομίλου είναι ένα κομψό ελληνιστικό χρυσό βραχιόλι σε σχήμα D, περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ., με διάτρητη διακόσμηση. Το διακοσμητικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει αριστοτεχνική φιλιγκράν εργασία που κοσμείται από έναν φλογερό κεντρικό γρανάτη καμποχώνα και πρόσθετους γρανάτες σε σχήμα σταγόνας. Το βραχιόλι ζυγίζει 40g/1,3ozt και μπορεί να φορεθεί με τη βεβαιότητα ότι ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει ασφαλές κλείσιμο. Εκτίμηση 4.500-6.500 λίρες Αγγλίας (5.730-8.275 δολάρια).

 


 

Νομίσματα

 


Περισσότερες από επτά δωδεκάδες παρτίδες αρχαίων ρωμαϊκών και ελληνικών νομισμάτων θα περάσουν από το  σφυρί της δημοπρασίας. Τα νομίσματα φέρουν εικόνες αυτοκρατόρων όπως  είναι  ο Ιουστινιανός, ο Ηράκλειος ή ο Μέγας Κωνσταντίνος. Ένα μόνο παράδειγμα είναι το solidus Valentinianus, Αντιόχεια, 364-367 μ.Χ., με την προτομή του Βαλεντινιανού Α' που φέρει μαργαριταρένιο διάδημα στον εμπροσθότυπο και τον όρθιο αυτοκράτορα με τη Νίκη στον οπισθότυπο.  Σημειώνεται πως αναμένεται να πωληθεί προς 1.200-2.000 λίρες Αγγλίας (1.530-2.545 δολάρια).

 

Επίσης στη δημοπρασία θα πωληθεί πληθώρα ασιατικών αρχαιοτήτων, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού ( τελετουργικό αγγείο κρασιού, του 11ου αιώνα π.Χ. περίπου, από την Κίνα (Ύστερη Δυναστεία Shang, κεραμικά ζώων τάφου της κινεζικής δυναστείας Τανγκ είναι η καμήλα από τερακότα της περιόδου 618-907 μ.Χ. και άλλα.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου