Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Μουσείο Μαρίας Κάλλας: Ένα κομψοτέχνημα όπως αρμόζει στην μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνη

 





Που θα μπορούσε να «ζει» μια θεά πέρα από τους πρόποδες της Ακρόπολης; Που αλλού θα μπορούσε να υπάρχει ένα μουσείο για την μοναδική Ελληνίδα σοπράνο πέρα από την Αθήνα; Ποιος άλλος λαός θα μπορούσε να εκτιμήσει πέρα από το ταλέντο το ταπεραμέντο  της  και την ερμηνευτική της δεινότητα από τους Έλληνες;



της Μαρίας Αλιμπέρτη


Το Μουσείο Μαρίας Κάλλας, ένα κομψοτέχνημα όπως αρμόζει στην μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνη που έκανε την χώρα μας περήφανη στα πέρατα του κόσμου, έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό τις πύλες του στην οδό Μητροπόλεως. Εφαρμόζοντας υψηλές προδιαγραφές και τη τελευταία λέξη παρουσίασης της σύγχρονης μουσειολογικής προσέγγισης, το Μουσείο συμβάλλει στο να γνωρίσουμε καλά τον θρύλο Μαρία Κάλλας και να αυξηθεί ο θαυμασμός για το πρόσωπο της σοπράνου. Παρά τη μικρή του έκταση, μόλις δυο όροφοι, σε κάνει να νιώθεις ότι ήρθες πιο κοντά σε αυτόν τον μύθο. Διασχίζοντας τις αίθουσες νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα ευρωπαϊκό μοντέρνο μουσείο χάρη στον ξεκούραστο φωτισμό του, τα σύγχρονα συστήματα παρουσίασης που ευνοούν την αλληλεπίδραση και την μάθηση. Σχεδιασμένο  να είναι απόλυτα φιλικό στο επισκέπτη, το μουσείο σε γοητεύει όπως και η τεράστια προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας. 


Τα εκθέματα όπως είναι τοποθετημένα ακόμη και σε κινούμενες προθήκες σε ιδανικό ύψος σε καλούν να παίξεις και να  περάσεις ευχάριστα.
Παρά την αρκετή πληροφορία η έκθεση δεν  είναι καθόλου κουραστική ίσως γιατί ενέχει το στοιχείο ανακάλυψης. Αξιομνημόνευτη είναι και η λιτή αισθητική, το οπτικοακουστικό υλικό και τα ηχητικά ντοκουμέντα καλής ποιότητας. 


Επιτυχημένο είναι και το μήνυμα που στέλνεται στον επισκέπτη με την επιλογή του περιεχομένου τονίζοντας ότι η Μαρία Κάλλας υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα όχι ένα απλό ταλέντο μια απλά καλή φωνή με μεγάλο εύρος, αλλά επισημαίνεται η ερμηνεία της και οι μουσικές γνώσεις της. Μέσα από το υλικό που προβάλλεται φωτίζονται πτυχές του χαρακτήρα  της όπως  είναι η μεγάλη θέληση της, η εργατικότητά της, ο  θαυμασμός που κέρδιζε στο πρόσωπο της, ο σεβασμός από τους συναδέλφους της, αλλά και η συμβολή της ως λυρικής τραγουδίστριας αφού κατάφερε να αλλάξει την πορεία της όπερας. Ως προς το φάσμα των πληροφοριών που προσφέρονται καλύπτουν από τα πρώτα βήματα της καριέρας της μέχρι την κοσμική και την προσωπική της ζωής αλλά και την επίδρασή της στην pop κουλτούρα.

 


Φυσικά και δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα αφιέρωμα στη τεράστια προσωπικότητά της χωρίς τις ερμηνείες της και αυτό ευτυχώς το κατανόησαν οι επιμελητές της έκθεσης δίνοντας έμφαση σε ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα. Μάλιστα πέτυχαν να σε κάνουν να νιώσεις από επισκέπτης ενός μουσείου, ακροατής της και να φύγεις από τον χώρο φανατικός θαυμαστής της βιώνοτας την εμπειρία του δεύτερου ορόφου: Τρεις αίθουσες μετατράπηκαν σε σκηνικά συναυλιών της και νιώθεις ότι κάπου εκεί πίσω από τη φωνή της υπάρχει το αγέρωχο πνεύμα της να τραγουδά και να αγαλλιάζει την δική σου ψυχή χρόνια μετά την μεγάλη απώλειά της.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου