Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Day By Day του Μιχάλη Κιούση στη γκαλερί Alma


 Ρ
ευστότητα, καθημερινότητα, πορτραίτα, προσωπικός αγώνας, στόχος, ματαιώσεις...Η γκαλερί Alma παρουσιάζει την ατομική  έκθεση του Μιχάλη Κιούση με τίτλο "Day By Day"   από σήμερα  Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί από τις 19:00 έως τις 22:00.


"Ανθρωποκεντρική σε όλα της τα σημεία, η δουλειά του Κιούση στρέφεται με τρυφερότητα στις ζωές των ανθρώπων, σε στιγμές που στέκονται (για να σκεφτούν;), που κινούνται (προς πού; γιατί;) από ένα σημείο σε κάποιο άλλο, που παρατηρούν (όπως και ο καλλιτέχνης) τη ζωή γύρω τους. Στη σειρά των έργων αυτών, ο Κιούσης συνεχίζει να αποτυπώνει με συνέπεια το βλέμμα του, αντλώντας αναπαραστατικές αφορμές από αναμνήσεις, εμπειρίες και φωτογραφικό ή σχεδιαστικό αρχειακό υλικό που συνέλεξε στη Σενεγάλη κατά την περίοδο μεταξύ του 2018-2022, όντας κι ο ίδιος ταξιδιώτης και ενεργός παρατηρητής των Σενεγαλέζων και της ζωής τους" γράφει η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια  Αρετή Λεοπούλου. 

Αναμνήσειις που επαναφέρονται από μια πολιτιστικήη εξερεύνηση και αποδίδονται με σκιές και χρώματα σε εντυπωσιακές συνθέσεις. "Η ζωγραφική του Κιούση αποδεικνύεται ανάλογη και συνεπής πάντα με την οξυδερκή οπτική του: έντονες παλλόμενες χρωματικές και συνάμα ρευστές ενότητες, διάχυτο φως, αίσθηση κίνησης και έντονη γραμμικότητα, αλλά και ένα μεταφορικό πάγωμα των φωτοσκιάσεων της σύνθεσης σε μια κατάσταση αδιόρατα μεταβατική. Αυτή η αίσθηση αποδοχής και επίγνωσης της ρευστότητας στη ζωή, είναι και η εννοιολογική αφορμή για το σύνολο των συνθέσεων του Κιούση. Η ζωή που προχωρά μέρα με τη μέρα (‘’byss par byss’’, όπως λένε οι Σενεγαλέζοι), μια παγιωμένη καθημερινή φιλοσοφία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αντικρίζουν τη ζωή αποδεσμευμένοι από προσδοκίες και προσμονές, αυτάρκεις, ακινητοποιημένοι ή εν κινήσει, κάπου μεταξύ ενός αρχικού στόχου και των πολλαπλών εναλλακτικών του. Ή μια βιοπολιτική ανάγκη και συνθήκη σε έναν τόπο όπου δεν είναι όλα δεδομένα, αλλά οι άνθρωποι βρίσκουν τους τρόπους να τα διαχειρίζονται. Και ο Κιούσης αποθησαυρίζει ποικίλες όψεις μιας διαφορετικής πολιτισμικής  φιλοσοφίας και διαχείριση της ζωής, μας προσφέρει ένα μάθημα πολύχρωμης, φωτεινής αυτάρκειας" εξηγεί η κ.Λεοπούλου


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 17 Φεβρουαρίου.


Γκαλερί ΑΛΜΑ: Υψηλάντου 24, Κολωνάκι, Αθήνα, 10676, τηλέφωνο επικοινωνίας 211 4003160

Ωράριο Γκαλερί:


Τρ. - Πέμ. - Παρ.

11:00 - 20:00

Σάβ. - Τετ.

11:00 - 15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου