Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»στο Θέατρο Άβατον



 
Τι μπορεί να συμβεί μεταξύ της συνεργασίας Κωφών και ακουόντων ηθοποιών; Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει μια σκηνοθέτρια στην παράσταση; Ποιο είναι το αποδεκτό όριο της ιδιότητας του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού έργου; 

Η παράσταση  «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» του νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο παρουσιάζεται από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»στο Θέατρο Άβατον από τις 3 Φεβρουαρίου. Στην παράσταση συμμετέχουν Κωφοί και ακούοντς ηθοποιοί, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες τεχνικές που απαιτούνται σε ζητήματα προσβασιμότητας, όπως η συνοδεία Υπέρτιτλων (στα ελληνικά) για λόγους ισότιμης πρόσβασης στο ακουστικό κανάλι επικοινωνίας, αλλά και η παροχή ζωντανής Ακουστικής Περιγραφής που ικανοποιεί την ισότιμη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας και η οποία θα πραγματοποιηθεί σε κάποιες παραστάσεις.



Ο Πιραντέλλο πειραματίζεται και τοποθετεί την έννοια του «θεάτρου μέσα στο θέατρο», διαπραγματεύοντας το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του για τα ρευστά όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Στην παράσταση, αυτού του είδους η κατακερμάτιση της θεατρικής ψευδαίσθησης, αναπαρίστανται με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών τεχνικών και κωδικών υποκριτικής σε συνδυασμό με άλλες μορφές τέχνης, όπως η παντομίμα, το Visual Vernacular, ο χορός, η χρήση ακροβατικών ή μάσκας στην εναλλαγή ρόλων σε συνδυασμό με σωματικό θέατρο.



Αξιζει να αναφερθεί ότι η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» έχει αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Το 2023 απονεμήθηκε στην Ομάδα Τιμητικός Έπαινος για την πορεία του καλλιτεχνικού έργου της από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στα Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. 


Για 16 παραστάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου