Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Πολυαναμενόμενη δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία

 



Το δημοκρατικό πολίτευμα έχει χρέος να ευνοεί την ελευθερία, να καλλιεργεί την ισότητα και να διατηρεί τη δικαιοσύνη. Είναι δικαιοσύνη επαρκής ως ηθική αρετή να στηρίξει την κοινωνία; Ο Αριστοτέλης στην Πολιτεία υποστηρίζει οτι ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα ζώα και υπακούει σε κανόνες σε μια κοινωνία που διέπεται από νόμους. Η δικαιοσύνη λοιπόν, δεν αρκείται στην ηθική αρετή αλλά είναι συνυφασμένη με την Πολιτεία, είναι αυτή που συντονίζει την συμπεριφορά των πολιτών.


Με πολλαπλά επίκαιρα νοήματα πρωτότυπη δράση ετοιμάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Επιδαύρου με το τίτλο «What We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία». Τριήμερη πλατφόρμα αναμένεται να δώσει τροφή για σκέψη σχετικά με έννοιες όπως είναι ηθική, δικαιοσύνη, δημοκρατία και περιβάλλον τα οποία αποτελούν πάντα ζητούμενα στο σύγχρονο πολιτικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από τη δυσπιστία στη δημόσια σφαίρα και την αμφισβήτηση της δυνατότητας εκπροσώπησης του Εγώ στην κοινότητα. «Ταυτόχρονα, οι νέες πραγματικότητες που αναδύονται σε ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων, βιοηθικής αλλά και περιβάλλοντος καθιστούν επιτακτικό τον αναπροσδιορισμό του Εμείς και την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και της συμπερίληψης» αναφέρεται στο κείμενο για τη δράση.

 


Εστιάζοντας στο τρίπτυχο Υγεία – Τροφή – Γλώσσα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προτείνει μια πλατφόρμα δημιουργικής συνεργασίας 30 περίπου καλλιτεχνών, με υψηλό στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών καθώς και τη δημιουργία συνεργειών. Στην ιδιαίτερα φιλόδοξη αυτή δράση συμμετέχουν τέσσερις κοινωνικές δομές Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο καλός ποιμήν», Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Φορέας Ψυχικής και Κοινωνικής Υποστήριξης «Πυξίδα».

 Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους που αντιστοιχούν ο καθένας στις διαφορετικές πτυχές του: την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (Τροφή), το Νοσοκομείο Σωτηρία (Υγεία) και την Εθνική Βιβλιοθήκη (Γλώσσα). Καλλιτεχνικοί συντελεστές αυτής της «δραματουργίας του επείγοντος», όπως την ονομάζει ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, θα είναι επτά καταξιωμένοι συγγραφείς από τον χώρο της πεζογραφίας και του θεάτρου (Ηλίας Μαγκλίνης, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Νικολαΐδου, Νικήτας Σινιόσογλου, Βίβιαν Στεργίου, Χρήστος Χρυσόπουλος), 12 ηθοποιοί-περφόρμερ, τρεις εικαστικοί επιμελητές και ένας σκηνοθέτης, ενώ στα γεγονότα που θα παραχθούν στους ξεχωριστούς αυτούς χώρους συμπράττουν ποιητές, χορευτές, εικαστικοί, μουσικοί και φιλόσοφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου