Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Η έκθεση "Toulouse-Lautrec and the Masters of Montmartre" στο μουσείο Victoria Art Gallery του Bath


 


Από τους χορευτικούς θιάσους  μέχρι το θρυλικό "Chat Noir" και τους αξέχαστους χαρακτήρες του Moulin Rouge, η έκθεση Toulouse-Lautrec and the Masters of Montmartre θα παρουσιάσει 100 αυθεντικές αφίσες από το μποέμ Παρίσι του 1890, στην Victoria Art Gallery του Bath. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 26 Απριλίου.


Η προσέγγιση της έκθεσης θα αφορά μια νέα ματιά σε αυτή την εποχή του καλλιτεχνικού ενθουσιασμού και της κοινωνικής επανάστασης. Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν την πλήρη συλλογή αφισών του Lautrec να εκτίθεται μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία της στο Musée d'Ixelles στο Βέλγιο, μετά από μια πενταετή διεθνή περιοδεία.

Έργα της  Belle Époque


Με έντονα χρώματα και τολμηρές γραμμές, τα εντυπωσιακά έργα του
Lautrec αποτύπωσαν την ουσία της νυχτερινής ζωής του Παρισιού στις αρχές του αιώνα. Περισσότερα από 30 έργα από την  καλλιτεχνική πορεία του, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αφίσας του Moulin Rouge και των χορευτριών του cancan του La Troupe de Mademoiselle Eglantine, θα παρουσιαστούν μαζί με έργα άλλων διάσημων καλλιτεχνών της εποχής. Το εμβληματικό Tournée du Chat Noir του Steinlen, μια διαφήμιση για τη σαμπάνια Ruinart του Alphonse Mucha και θεατρικές αφίσες του Jules Cheret θα παρουσιαστούν μαζί με εντυπωσιακά έργα άλλων δασκάλων του Παρισιού της Belle Époque.

 

 

Μια νέα εποχή

Η έκθεση θα διερευνήσει την αντίθεση της ζωντάνιας αυτών των έργων τέχνης με το σκηνικό μιας πόλης που ανακάμπτει από τον πόλεμο και την εξέγερση. Μετά το τέλος του γαλλοπρωσικού πολέμου το 1871 το Παρίσι ήταν μια πόλη σε ερείπια- οι αφίσες του Lautrec και των συγχρόνων του προσέφεραν δελεαστικές υποσχέσεις διασκέδασης. Αυτό το σκηνικό θα εξερευνηθεί με ακουστική ξενάγηση και πληροφορίες για όλα τα εκθέματα στην εφαρμογή Bloomberg Connects.


Η Katharine Wall, επιμελήτρια της Πινακοθήκης Victoria επισημαίνει ότι η έκθεση θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για το κοινό: "Ο Toulouse-Lautrec βρισκόταν στην αιχμή της τέχνης τη δεκαετία του 1890, κινούνταν στους κύκλους της μόδας και αναβάθμισε το κύρος των έγχρωμων αφισών σε έργα τέχνης.


Παρόλο που συνδέεται με την αίγλη και την παρακμή, το Παρίσι του fin de siècle ήταν πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται αρχικά. Πολιτικά, υπήρχε μεγάλη αστάθεια και διχασμός, αλλά πολλά από τα προβλήματα της Γαλλίας καλύπτονταν πίσω από την αυξανόμενη καταναλωτική κουλτούρα και τους κόσμους της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις αφίσες που θα παρουσιάσουμε στο Bath. Η έκθεση προσφέρει μια χρονοκάψουλα αυτής της εποχής των αλλαγών, μεταφέροντας τους επισκέπτες πίσω στο Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα - και ανυπομονούμε να δούμε τη γκαλερί να ζωντανεύει με τα χρώματα και τους χαρακτήρες της Μονμάρτης».

Η συμβολή του Toulouse-Lautrec


Υπενθυμίζεται ότι ο μεταϊμπρεσιονιστής Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, γελοιογράφος και εικονογράφος Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) κινήθηκε στους κύκλους των "διασημοτήτων" του μποέμ Παρισιού του 19ου αιώνα. Εξαιρετικά επηρεασμένος από τον φανταχτερό τρόπο ζωής της εποχής, το έργο του ήταν γνωστό για τον προκλητικό του χαρακτήρα, αναδεικνύοντας την πολύχρωμη νυχτερινή ζωή του Παρισιού, απογυμνώνοντας την αίγλη του για να ζωντανέψει τον παρισινό υπόκοσμο.


Με αφετηρία τη Μονμάρτη τη δεκαετία του 1880, η έκθεση εξετάζει το έργο του Toulouse-Lautrec ως χαράκτη και φωτίζει τους διάσημους αστέρες της σκηνής, καθώς και τα στυλ και τη μόδα της εποχής. Το έργο του ζωντανεύει τους διάσημους χαρακτήρες της Μονμάρτης και παρουσιάζει τα πιο δημοφιλή καφέ, καμπαρέ και κέντρα διασκέδασης του Παρισιού, όπως οι σταρ της σκηνής Yvette Guilbert, Jane Avril και Loïe Fuller.

Πηγη: https://newsroom.bathnes.gov.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου