Κυριακή 12 Απριλίου 2026

Αρχίζουν οι πολιτιστικοί περίπατοι στη Χίο: Γνωριμία με την ιστορία και τα μνημεία του νησιού




Έναν νέο κύκλο πολιτιστικών περιπάτων εγκαινιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, με στόχο την επαφή του κοινού με την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολυμορφία του νησιού της Χίου μέσα από επιλεγμένα σημεία ιδιαίτερης σημασίας. Η δράση απευθύνεται σε κατοίκους και επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν βιωματικά την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου.


Πρώτος περίπατος: Κυριακή 19 Απριλίου στο Κάστρο της Χίου

Ο πρώτος περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Απριλίου, στις 11:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4). Το σημείο συνάντησης ορίζεται η είσοδος του Κάστρου (Porta Maggiore).

Η ξενάγηση είναι αφιερωμένη στο Κάστρο της Χίου, ένα από τα σημαντικότερα ενάλια οχυρωμένα σύνολα του Αιγαίου και μοναδικό παράδειγμα μεσαιωνικού κάστρου που κατοικείται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.


Η ιστορική διαδρομή μέσα από τα μάτια ειδικού

Τον περίπατο θα καθοδηγήσει ο συντηρητής αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, κ. Βασίλης Αγιαννίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει την πολυεπίπεδη ιστορία του μνημείου, τις φάσεις οχύρωσης, τις μεταγενέστερες επεμβάσεις και τον ρόλο του Κάστρου στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης.


Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται κράτηση θέσης λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου